Reforma pensiilor

 

 Scopul sistemului de pensii este de a furniza un venit la pensie prin intermediul mai multor produse de economisire. Sistemele de pensii aveau la baza colectia si plata imediata a pensiilor sau sistem nefinantat, administrat public, de catre stat, in cadrul caruia pensiile erau platite printr-o combinatie de venituri din taxe si din datoria publica. Costurile financiare ale acestor sisteme alaturi de presiunea pe termen lung cauzata de imbatranirea demografica au condus la aparitia programului de reforma a pensiilor pe mai multi piloni care a luat nastere in America Latina, pentru ca apoi sa se extinda in Europa Centrala, fiind sustinuta de institutii internationale, cum ar fi Banca Mondiala. Astazi, mai mult de 20 de tari si-au reformat sistemul de pensii si au implementat structuri pe mai multi piloni.


In esenta, o reforma pe mai multi piloni consta in segregarea functiilor sistemelor de asigurare sociala adresate persoanelor in varsta, in sistemul de asigurare sociala de stat concentrat pe functia primordiala de asigurare, care furnizeaza tuturor indivizilor un venit minim la pensie si functia secundara de economisire prin societati din sectorul privat specializate in investirea unui anumit procent din venitul angajatului. Aceasta separare si specializare poate atrage urmatoarele beneficii:

• Reduce riscul diversificand sursele de venit ale pensionarului;
• Contribuie la dezvoltarea economiei prin cresterea economiilor, reducerea dezechilibrelor de pe piata muncii si a imbunatatirii dezvoltarii pietei financiare;
• Raspunde problemei de imbatranire a populatiei realizand o conexiune explicita intre beneficiile viitoare si economiile actuale.


Pilonul I
Guvernul poate imbunatati stabilitatea financiara a sistemului public de securitate sociala, pilonul I, schimband reglementarile privind varsta de pensionare, ratele de contributie si calculul beneficiilor. Romania a dublat rata de contributie la sistemul primului pilon si urmeaza sa mareasca varsta de pensionare.
Pilonul II
Guvernul permite participarea la conturile de economisire individuale, pilonul II, considerand aceasta o modalitate individuala de a finanta astazi veniturile viitoare de la pensie. In Romania, perioada de aderare initiala pentru Pilonul II a fost 17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008, iar primele contributii catre noile fonduri de pensii administrate privat au fost virate in mai 2008.
Pilonul III
Angajatii isi pot suplimenta si diversifica finantarea economiilor pentru pensie prin diverse conturi de economisire facultative, de tip pilonul III, iar guvernul ofera de obicei avantaje fiscale pentru a incuraja aceste economisiri facultative.

Metropolitan Life Pensii

Afla situatia contului tau!

Date de contact Metropolitan Life Pensii

Afla mai multe