Cum să dezvolți o relație sănătoasă cu banii și ce acțiuni te ajută în acest sens

Când ne gândim la relații, primele care ne vin în minte sunt cele cu oamenii. Experiențele de viață ne-au învățat că aceste legături sunt importante, dar că pot fi benefice sau toxice. Însă câți dintre noi ne gândim că și relația cu banii poate fi încadrată la una dintre aceste două categorii? În acest articol analizăm relația pe care o avem cu banii și cum o putem îmbunătăți.

Cum și când se formează relația cu banii

De felul în care ne formăm relația cu banii depind foarte multe lucruri. În faza copilăriei, relația noastră cu banii se bazează pe lipsa de experiență directă. Cu alte cuvinte, ne-am făcut o părere despre ce înseamnă banii observându-i pe cei din jur: părinți, rude, colegi sau prieteni. Copiii pot înțelege conceptele de bază despre bani încă de la vârsta de trei ani, iar până la șapte ani deja știu să stabilească valoarea banilor, punctează Beth Kobliner, autoarea ”Make Your Kid a Money Genius (Even If You're Not)”, o carte inclusă în lista New York Times a celor mai bine vândute cărți.

Practic, această relație se formează chiar înainte să avem banii proprii puși în pușculiță. Mediul în care am trăit și influența persoanelor din jur ne-au înrădăcinat anumite idei legate de bani. În viața de adult, acestea au fost completate de experiențe personale: obținerea primului salariu, diferitele achiziții, obiceiurile de cumpărare, responsabilitățile financiare. Astfel, fiecare dintre noi construiește, de-a lungul timpului, păreri și relații diferite cu banii.

De ce este important să ai o relație bună cu banii

Chiar dacă banii nu sunt sinonimul fericirii sau al succesului, în mod sigur aceștia reprezintă un mijloc prin care ne putem îndeplini anumite nevoi și dorințe. Indiferent că e vorba de bunuri de bază, sau dorințe pe care vrem să le îndeplinim, avem nevoie de bani pentru a le obține. Lipsa acestora devine o cauză de stres și o grijă uneori. De aceea, o relație bună cu banii contribuie la starea generală de bine.

Semnele unei relații disfuncționale cu banii

Relațiile sănătoase nu sunt o întâmplare, ele sunt construite și întreținute. Acest lucru este valabil nu numai pentru relațiile cu oamenii, ci și pentru bani. Un bun punct de plecare este să descoperim care sunt principalele semne ale unei relații disfuncționale și cum o putem rezolva:

Teama de a vorbi despre bani

Mult timp, discuțiile despre bani au fost un subiect tabu. Nu suntem obișnuiți să vorbim despre ei, chiar și atunci când suntem stabili din punct de vedere financiar. Când este pusă întrebarea „Ce înseamnă pentru voi banii?”, majoritatea oamenilor se vor simți inconfortabili să dea un răspuns. Poate că aceste temeri ar trebui regândite. A purta conversații despre finanțe, concepte de educație financiară și responsabilități financiare poate fi un pas esențial pentru atingerea bunăstării financiare. Atunci când ai o relație bună cu banii, poți vorbi despre ea la fel de liber pe cât vorbești despre orice altă relație pozitivă din viața ta.

Lipsa informațiilor

Fiecare dintre noi are păreri diferite despre bani. Indiferent că sunt unele pozitive sau mai puțin bune, este bine să le conștientizăm. Este dificil să îmbunătățești o relație fără să știi care este situația reală, din momentul actual. De aceea, primul pas pe care îl poți face este să evaluezi percepțiile tale actuale despre bani, dar și ce strategii financiare ai dori să construiești pentru a avea un viitor stabil. O poți face, trecând printr-un set de întrebări precum:

●       Ce înseamnă banii pentru mine?

●       Banii mă fac să mă simt încrezător sau nesigur?

●       Sunt impulsiv când vine vorba de cheltuieli sau am disciplină la acest capitol?

●       De-a lungul timpului, am luat decizii financiare bune sau mai puțin bune?

●       Ce m-a determinat să iau decizii financiare nepotrivite?

●       Ezit să iau măsuri atunci când există probleme legate de bani?

Astfel de întrebări te ajută să înțelegi mai bine relația ta cu banii și să afli ce poți îmbunătăți. Poți lua în considerare o discuție cu un consilier financiar pentru a dezvolta o strategie financiară nouă pentru viitorul tău. Din această perspectivă, te poți orienta către asigurarile de viata care oferă, pe lângă protecție financiară în cazul situațiilor neprevăzute, și consultanță personalizată pentru stabilirea unui plan de investiție adaptat nevoilor tale.

👉  Descoperă beneficiile Asigurării Așa cum vrei tu

Lipsa unui plan de economii

O relație bună cu banii oferă stabilitate nu doar zilei de azi, ci și celei de mâine. Existența unor rezerve financiare sau a unui instrument financiar precum asigurările de viață, cu o componentă medicală sau cu o componentă investițională, care să îți asigure protecție financiară în cazul unor situații neprevăzute înseamnă mai puțin stres.

Un fond de urgență care să acopere cheltuielile imprevizibile (reparațiile auto, reparații ale locuinței, facturile medicale sau chiar facturile obișnuite) este esențial. Fondul de urgență ar trebui să aibă un buget suficient să acopere cheltuielile pe care le ai de-a lungul a trei luni.

De exemplu, poți calcula suma minimă de care ai nevoie pentru a plăti cheltuielile pe următoarele trei luni. Apoi, împarte suma într-un număr de rate convenabile pentru tine, și îți poți deschide un cont de economii în care lunar să depui bugetul stabilit.

Cheltuielile inutile

Tendința de a cumpăra lucruri inutile ar putea fi, de asemenea, un semn că relația cu banii este puțin defectuoasă. Renunțând la acest obicei, poți economisi mai mult și îți poți îndrepta cheltuielile către investiții care contează cu adevărat pentru tine. Un truc util este să amâni cumpărăturile. Ai văzut ceva ce îți place și vrei să cumperi? Așteaptă 24-36 de ore și observă dacă ți se mai pare la fel de atrăgător după trecerea timpului.

Totodată, stabilirea diferenței dintre dorințe și nevoi poate funcționa eficient. Nevoia este ceva fără de care nu putem trăi, în timp ce dorința este ceva ce ne-ar plăcea să avem, dar fără de care putem trăi. În realitate, există puține lucruri de care avem cu adevărat nevoie, ca de exemplu: locuință și utilități de bază, produse pentru igienă și sănătate, hrană, acces la un tip de transport, asigurări de sănătate, asigurări de viață, cheltuieli esențiale de familie (cursuri, grădiniță, școală etc). Restul lucrurilor pot fi încadrate la dorințe.

Shoppingul emoțional

Pentru unele persoane, shoppingul poate fi o formă de relaxare în momentele stresante. Acest lucru nu este neapărat rău, atât timp cât „moderația” este cea care va dicta deciziile de cumpărare. Devine, însă, o problemă când achizițiile sunt singura modalitate la care apelăm ca să ne simțim mai bine, sau atunci când acestea depășesc cu mult bugetul stabilit pentru cheltuieli.

Ce putem face când „iubim” cumpărăturile mai mult decât banii pe care i-am obținut prin multe ore de muncă? Putem preveni efectele shoppingului emoțional prin fixarea unui buget pe care să nu îl depășim. Putem începe prin a ține evidența cheltuielilor lunare.

Datorii crescute pentru cheltuieli care nu sunt prioritare

Ar putea părea evident că datoriile sunt semnul unei relații disfuncționale cu banii. Desigur, sunt unele situații în care un credit bancar este chiar o modalitate viabilă prin care poți achiziționa un bun imobiliar ce te va scuti de alte cheltuiei pe viitor.  Problema apare atunci când datoriile sunt făcute pentru cheltuieli care nu sunt prioritare – vacanțe, evenimente sociale, device-uri care nu sunt necesare. Având datorii ridicate și făcute pentru astfel de cheltuieli, economisirea este practic imposibilă, la fel și realizarea anumitor obiective.

Privește în mod realist relația ta cu banii și modul în care te raportezi la ei. Prin pași simpli, dar constanți, vei reuși să obții un viitor stabil din punct de vedere financiar.

Sursa foto: Shutterstock