Bunăstarea financiară – primii pași ca să o obții

Bunăstarea financiară este un deziderat pentru mulți dintre noi, iar odată cu ea vin adesea și alte reușite. Prin perseverență, situația ta financiară poate fi îmbunătățită și menținută pe termen lung. 

Iată câțiva pași pe care îi poți aplica în acest sens:

Analizează veniturile și cheltuielile

Pentru a ajunge la o bunăstare financiară, este bine să știi de unde pornești și unde vrei să ajungi. Este necesar să îți formezi o viziune clară asupra situației actuale, cât și asupra lucrurilor pe care ți le dorești în viitor. Să presupunem că dorești să pui bani deoparte pentru situații de urgență sau să economisești pentru un obiectiv mai important. Fără să ai o imagine realistă despre câți bani produci și cum se împart resursele tale lună de lună, este dificil să îți construiești un plan stabil. Poți începe calculând:

●       Bugetul de venituri: sursele de venit periodice, banii pe care îi obții din salariu, dobânzi din depozite bancare;

●       Bugetul de cheltuieli:

○       Chirie;

○       Rate la împrumuturi;

○       Întreținerea locuinței;

○       Utilități (gaz, electricitate, apă, căldură);

○       Mâncare, alimente, produse de îngrijire;

○       Facturi de telefonie mobilă, cablu, internet;

○       Cheltuieli medicale;

○       Cheltuieli pentru transport;

○       Cheltuieli pentru educație;

○       Alte cheltuieli.

Dacă venitul tău este mai mare decât cheltuielile, îți mai rămân bani să economisești pentru proiectul tău de viitor, un al doilea pas (și unul esențial) pe care trebuie să îl ai în vedere dacă vizezi stabilitatea financiară.

Economisește inteligent și protejează-ți economiile

Bunăstarea financiară înseamnă să ai parte de siguranță în ceea ce privește viitorul apropiat și mediu, în ceea ce privește veniturile tale. De aceea, îți recomandăm să îți îndrepți economiile în diferite fonduri. Iată câteva dintre cele mai utile variante:

Fondul de urgență - în care să strângi o suma de bani echivalentă cu toate cheltuielile pe șase luni. Existența acestui fond îți asigură un confort mental important. Știi că în situații de urgență (pierderea jobului, probleme de sănătate, avarii sau defecțiuni în locuință), ai banii necesari rezolvării problemei.

Fondul pentru independența financiară - acesta este fondul destinat investitiilor și care, în timp, poate deveni o sursă de venit suplimentară unui salariu fix. Poți alege asigurările de viață care au și componenta de investiții, așa cum este asigurarea Wise Simplu. Înainte de a încheia asigurarea ai parte de consultanță personalizată, care începe prin analiza nevoilor tale. Împreună cu un consultant financiar, vei stabili care îți sunt prioritățile și pentru ce îți dorești să acumulezi capital.

Fondul pentru achiziții importante - indiferent că îți dorești o casă ori o mașină nouă sau vrei să lansezi un anumit proiect care cere investiții mari, este bine să gândești planul din timp și să aloci sumele de bani necesare pentru această achiziție. Odată ce ai în fondul de urgență o sumă care acoperă cheltuielile pe o perioadă de 6 luni, economiile tale se pot îndrepta către achiziții mai importante, sau care țin de îmbunătățirea stilului de viață – o locuință mai mare, o mașină mai sigură, o idee de afaceri.

Dincolo de direcționarea unor sume de bani în economii, ia în calcul și metode de a fi protejat financiar în situații neprevăzute. În cazul unui accident, a unui diagnostic ușor sau chiar mai grav - situații care necesită cheltuieli greu de anticipat - o asigurare de viață te poate ajuta să nu îți fie afectat nici fondul de urgență, nici stilul de viață curent, deoarece îți oferă sprijin financiar pentru a acoperi parțial sau complet cheltuielile necesare.

Diversifică sursele de venit

În cazul în care cheltuielile tale sunt egale sau chiar mai mari decât veniturile, există două strategii pe care le poți aplica.

În primul rând, vezi ce cheltuieli poți reduce - renegociază contractele cu furnizorii de telefonie mobilă, internet sau alte utilități, gândește-te la o locuință cu o chirie mai mică dacă cea actuală, refinanțează creditele pe care le ai, redu risipa de orice tip (alimentară și energetică), analizează din nou cheltuielile și renunță la costurile care nu sunt necesare.  

Al doilea pas este să începi să îți diversifici sursele de venit. Iată câteva întrebări care te-ar putea ajuta să identifici o nouă sursă de venit: Pe lângă jobul pe care îl ai, ai un hobby pe care l-ai putea valorifica ușor? Poți folosi abilitățile și capacitățile tale și în alte proiecte profitabile, separate de locul de muncă actual, poate în servicii de ridesharing sau curierat? Există oportunități financiare la care ai putea aplica în cadrul firmei la care lucrezi acum? Cum poți crește valoarea timpului tău? Analizează toate opțiunile pe care le ai și începe cu pași mici, dar siguri.  

Discută cu cei apropiați și gândește pe termen lung

Atunci când ai o familie, cheltuielile pot fi influențate de toți membrii ei. Fie că ții banii la comun cu partenerul tău, fie că îi administrați separat, este bine să aveți o discuție despre deciziile voastre financiare. Comunică partenerului tău care sunt obiectivele tale. De exemplu, îi poți spune că dorești să construiți un fond de urgență sau să găsiți modalități de economisire. Este recomandat să găsiți un obiectiv comun, la care să participați activ, împreună. Iată un ghid util care te poate ajuta în acest sens: Cum să discuți cu partenerul tău despre bani și situația voastră financiară

În același timp, trebuie să ne amintim că îmbunătățirea situației financiare este un proces care cere timp. Nu se va întâmpla peste noapte. Ca orice alt obiectiv important, cere implicare, acțiune și efort constant, dar, punând în practică acești pași și rămânând concentrați, bunăstarea voastră financiară va deveni o realitate.

Sursa foto: Shutterstock