Cum să îți susții copilul să devină independent din punct de vedere financiar

Cu siguranță că, în calitate de părinte, îți dorești să-ți pregătești fiul sau fiica pentru viitor și să te asiguri că acesta are o bază solidă de cunoștințe, cu ajutorul cărora să își gestioneze eficient resursele. Dacă fiul sau fiica ta este pe cale să-și ia viața în propriile mâini și să înceapă să-și clădească un viitor, iată cum îl poți susține pentru a-i asigura o viziune corectă cu privire la aspectele financiare.

Oferă-i exemplele corecte după care să se ghideze

Copiii pot avea o personalitate diferită față de cea a părinților, cât și așteptări diferite de la viață, însă dezvoltarea lor este influențată decisiv de acțiunile părinților și de modul în care aceștia au gestionat anumite situații, de-a lungul timpului. Astfel, un mod foarte bun prin care să-l ajuți să-și dobândească independența financiară este propriul exemplu legat de responsabilitatea financiară.

Indiferent că este vorba despre o tehnică de economisire a veniturilor care s-a dovedit eficientă sau despre modalitatea prin care ai reușit să devii responsabil financiar atunci când erai de aceeași vârstă cu el, este important să-i împărtășești experiențele personale din care consideri că ar putea avea de învățat.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

De asemenea, și experiențele care nu s-au concretizat tocmai în favoarea ta merită împărtășite. Chiar dacă este vorba despre o investiție care nu a avut chiar rezultatul pe care ți-l doreai sau despre o oportunitate de afacere pe care ai considerat-o mai profitabilă decât era în realitate, este util să vorbești deschis și despre aceste experiențe și să-i explici copilului tău ce ai învățat din acestea.

Alege un instrument de protecție potrivit pentru el 

Întrucât pentru un tânăr care încearcă să devină independent financiar, începutul poate fi mai complicat, un mic ajutor este mereu binevenit.

În aceste condiții, poți lua în considerare o asigurare pentru copii încă din primii ani de viață ai copilului tău, sau cât încă acesta este mic. O astfel de asigurare este utilă atât prin componenta de protecție, ce cuprinde sprijin financiar în caz de fracturi și arsuri din accident sau beneficii de spitalizare și intervenții chirurgicale din accident/ din accident și îmbolnăvire, cât și un plan de investiție personalizat, care poate deveni un sprijin important și consistent la maturitate.

Totodată, având ca exemplu comportamentul tău financiar responsabil, și el va ști cât de importantă este protecția financiară și va lua în considerare acest aspect pe termen lung.

Oferă-i sfaturi despre cum să-și administreze veniturile 

Independența financiară nu ține doar de obținerea unui venit, ci și de administrarea corespunzătoare a acestuia. După cum probabil știi, pe parcursul unei luni pot apărea cheltuieli neprevăzute, pentru care trebuie să fii pregătit. Dacă fiul sau fiica ta se află la început de drum, este important să beneficieze de o serie de sfaturi prin care să-și gestioneze banii într-un mod eficient, astfel încât să poată suporta cheltuieli neașteptate, să economisească o parte din venit și să-și rezerve o sumă de bani și pentru micile plăceri.

Astfel, îți poți ajuta copilul să-și facă o listă cu cheltuielile cu adevărat importante, de care trebuie să țină cont, să-și stabilească anumite priorități financiare, să găsească o metodă prin care să-și maximizeze veniturile economisite, dar și una prin care să se protejeze de neprevăzut, precum încheierea unei asigurari de sanatate

În același timp, noțiuni de bază despre produsele financiar bancare precum cardul de credit, descoperirea de card (overdraft) sau depozit bancar îl vor ajuta să înțeleagă mai devreme cum îl pot ajuta aceste instrumente și cum se poate folosi de ele pentru a-și îndeplini obiectivele.

Vorbește-i despre consecințele deciziilor financiare

Pentru a-ți susține copilul să devină cu adevărat independent financiar, este important să discutați și despre consecințele pe care acțiunile sale le pot avea. Explică-i că orice decizie financiară impulsivă pe care o ia poate avea repercusiuni pe termen lung și că cel mai bun mod prin care poate evita acest lucru este o planificare atentă a tuturor cheltuielilor, în funcție de venitul pe care îl are și de priorități.  

În cazul în care își dorește să contracteze un credit bancar, îi poți vorbi despre gradul de îndatorare și despre cum ar trebui să facă calculele necesare astfel încât să aibă siguranța că poate suporta ratele bancare fără probleme și fără să îi genereze dificultăți financiare mai târziu. În cazul unui credit ipotecar, de pildă, rata lunară inițială nu trebuie să depășească 20% din venituri pentru ca acesta să fie sustenabil și să poată fie gestionat fără dificultăți financiare, punctează expertul financiar Iancu Guda într-un articol pentru Republica.  

Când vine vorba despre credite bancare pe termen lung, o discuție despre diferența dintre ratele cu dobândă fixă și cele cu dobândă variabilă sunt, de asemenea, binevenite.

Atunci când îl ajuți pe copilul tău să devină independent financiar, este important să dai dovadă de empatie, să înțelegi care sunt aspirațiile sale și nevoile specifice vârstei, dar în același timp să te asiguri că deciziile pe care le ia acum sunt unele benefice pentru viitorul său.

Sursa Foto: Shutterstock