3 principii care îl vor ajuta pe copilul tău să devină responsabil din punct de vedere financiar

Elementele de bază pentru a contura o atitudine sănătoasă și corectă cu privire la bani se construiesc în familie, iar unul dintre cei mai importanți factori sunt reprezentați și de comportamentele financiare pe care le demonstrează părinții.

Totodată, trecerea la statutul de adult responsabil din punct de vedere financiar este o parte firească a vieții, iar ca părinte, probabil că îți dorești să te asiguri că i-ai oferit copilului tău toate informațiile și instrumentele pentru a fi pregătit să își gestioneze bugetul și cheltuielile.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Iată câteva elemente pe care să le ai în vedere și care să-l ajute pe copilul tău să dobândească un comportament financiar responsabil.

Învață-l să administreze un buget

Administrarea corectă a bugetului reprezintă un aspect important al vieții de adult și un lucru pe care copilul tău va trebui să-l deprindă înainte de a părăsi casa părinților. Numeroase cheltuieli impulsive pot, în lipsa unei educații financiare sănătoase, să creeze un obicei negativ în ceea ce privește deciziile financiare.

Un prim pas pentru a-ți învăța copilul să administreze un buget este stabilirea unuia. Odată ce are un buget din care copilul își poate cumpăra orice dorește, urmează alocarea acestuia pentru lucrurile pe care copilul și le dorește. După stabilirea și urmarea acestor două principii, îi poți oferi libertatea totală să-și administreze mai bine alocația sau banii de buzunar în fiecare lună, astfel încât să poată cumpăra lucrurile pe care și le dorește și să nu depășească suma alocată.

În cazul în care copilul tău este student sau tocmai a obținut primul său job, este un moment în care poți începe să-i vorbești despre independența financiară, prioritizarea cheltuielilor lunare, economii, cât și despre cum poate să-și valorifice sumele de bani pe care a reușit să le pună deoparte. Prezintă-i și principalele instrumente de economisire care îi pot aduce beneficii financiare pe termen lung, precum deschiderea unui depozit la termen, sau alegerea unui plan de protecție și investiții.

Vorbește-i despre instrumente financiare de protecție

Neprevăzutul este o parte firească a vieții, iar pentru a trece cu succes de orice situație, trebuie să fii pregătit. Cu toate că optimismul care îi caracterizează pe tinerii adulți se poate dovedi benefic pentru el, este important să-l ajuți să înțeleagă că, pe parcursul vieții, se poate confrunta cu anumite situații care nu pot fi anticipate și care pot fi depășite doar dacă este pregătit pentru ele.

Un mod simplu și firesc prin care îți poți ajuta copilul să perceapă noțiunea de neprevăzut este prin a-i împărtăși experiențele tale și modul în care acestea au avut impact asupra vieții tale. Din punct de vedere financiar, poți avea în vedere exemple specifice de instrumente prin care să se protejeze, ca de exemplu asigurarea de sanatate pentru acoperirea riscurilor de îmbolnăvire  sau asigurarea pentru acoperirea riscurilor în cazul unui accident. O astfel asigurare este utilă pentru a-i menține confortul financiar în cazul unui eveniment neprevăzut și oferă mijloace necesare pentru a trata consecințele medicale ale unui accident.

Desigur, este important și să discuți despre avantajele unei asigurări de locuință, sau de bunuri, pentru momentul în care va achiziționa o locuință.

Ajută-l să-și dezvolte aptitudinile pentru mediul profesional

Independența financiară a fiecăruia dintre noi depinde de succesul profesional pe care îl avem.  De aceea, este esențial ca fiul sau fiica ta să-și însușească anumite principii de etică a muncii și a relaționării profesionale, care să-l ajute în cariera pe care și-o va alege. Vorbește-i despre responsabilitatea profesională, despre munca în echipă, cât și despre importanța respectării unor termene limită.

Indiferent de cariera pe care o va avea, câteva principii ce țin de atitudinea profesională îl vor ajuta să își completeze abilitățile tehnice și să aibă parte de succes și aprecieri în mediul profesional. Printre acestea, se numără modul în care este scris CV-ul, comportamentul la un interviu sau punctualitatea, notează Business Insider. Totodată, modul în care o persoană relaționează cu alți indivizi este foarte important atât pentru dezvoltarea sa profesională, cât și personală.

Pregătirea copilului pentru plecarea de acasă și trecerea la o nouă etapă a vieții, care implică mai multe decizii financiare și mai multe responsabiliăți este una dintre provocările firești de a fi părinte și începe din anii copilăriei. Totuși, urmărind principiile esențiale ale educației financiare, poți avea liniștea că i-ai oferit copilului tău informațiile pentru a lua deciziile corecte.

Sursa Foto: Shutterstock