Obiectivele financiare pe plan personal: ce sunt și cum să le setezi în avantajul tău

Mulți dintre noi dorim să ne îmbunătățim situația financiară, iar obiectivele clare ne pot ajuta în această direcție. Ele ne motivează și devin baza planificării și măsurării progreselor în ceea ce privește cheltuielile, economiile și investițiile făcute și au un rol destul de important în dezvoltarea noastră. În acest articol, vom explora modalități de a stabili obiective financiare și de a le îndeplini cu mai multă ușurință.

Fii clar și realist cu propriile obiective

Pentru a putea fi atins, orice scop financiar trebuie formulat în termeni cât mai specifici. Acest lucru este valabil atât pentru suma pe care vrei să o obții, cât și pentru timpul pe care vrei să îl investești în acel obiectiv. Cu alte cuvinte, un prim pas este să decizi care este suma de bani pe care vrei să o economisești. Cel de-al doilea pas este să îți stabilești data până la care vrei să „muncești” pentru acest obiectiv. „Vreau să economisesc 5000 de lei în următoarele șase luni” sau „Vreau să economisesc 500 de lei în fiecare lună” sunt exemple de obiective specifice și bine definite.

Odată stabilite aceste două direcții, asigură-te că ele sunt realiste. Cum poți face acest lucru? Una dintre abordări este să pornești de la suma de bani pe care o câștigi acum, raportată la suma țintă și timpul pe care ți l-ai setat. Dacă în momentul acesta câștigi 4.000 de lei lunar și îți propui ca peste trei luni să ai în contul de economii tot atât, provocarea ar putea fi prea mare, aproape imposibil de atins și te-ar demotiva.

De asemenea, pentru a verifica dacă obiectivul este realist, îți poți face o listă cu schimbările, acțiunile pe care le ai la îndemână pentru a atinge suma țintă stabilită de tine. Cu cât ai obiective mai realiste și schimbările din viața ta sunt mici, cu atât asta te va ajuta să acționezi și să rămâi motivat pe măsură ce obții rezultate. Un alt lucru care te poate motiva este să legi obiectivul de un scop clar. Atunci când muncești pentru obiective speciale, cum ar fi o locuință mai mare, o mașină nouă sau renovarea apartamentului, vei avea mai multă determinare și disciplină pentru a îndeplini provocarea.

Împarte obiectivele în două categorii

De regulă, obiectivele financiare care sunt gândite pe următorii trei ani sunt considerate obiective pe termen scurt. Cele care depășesc trei ani pot fi încadrate la obiective pe termen lung. Separarea în cele două categorii te va ajuta să găsești instrumentele potrivite fiecărui obiectiv în parte. De exemplu, strategia de a face economii majore va funcționa o perioadă. Cu timpul, apar alte nevoi (de sănătate, nașterea unui copil, reparații în locuință) care îți pot da peste cap planul.

Cere sfatul unui consultant financiar

Pentru stabilirea și implementarea unui obiectiv pe termen lung, poți cere sfatul unui consultant financiar. Acesta te poate îndruma în stabilirea unui plan de protecție și investiție adaptat nevoilor tale. Poți discuta cu un consultant financiar despre ce soluții ai la îndemână pentru a fi protejat financiar și pentru a te asigura că obiectivele tale vor fi îndeplinite chiar și în cazul unor cheltuieli suplimentare, sau nevoi care ar putea apărea.

La o primă întâlnire, vei completa alături de consultantul financiar un formular de analiză a nevoilor, unde vor fi consemnate toate veniturile și cheltuielile, aspecte ce țin de stilul tău de viață, precum și prioritățile tale din punct de vedere financiar sau elemente cu privire la apetitul tău la risc când vine vorba despre investiții.

Ulterior, consultantul îți va prezenta mai multe soluții pe care le ai la îndemână pentru a-ți asigura stabilitatea financiară și pentru a-ți putea atinge obiectivele.

Pași pentru atingerea obiectivelor tale financiare

Desigur că nu este suficient să ne setăm obiectivele financiare. Ele nu se vor îndeplini singure, fără efortul nostru. Când vine vorba de modalități prin care putem atinge un anumit scop financiar, cele mai cunoscute direcții sunt:

Urmărește cheltuielile

Atunci când îți propui să economisești mai mulți bani, primul pas pe care îl poți face este să îți monitorizezi cheltuielile. În felul acesta, vei putea observa care sunt aspectele din viața ta în care investești cel mai mult și care dintre acele sume pot fi diminuate.

Obiectivele financiare sunt dificil de atins fără să-ți administrezi eficient bugetul. Pentru a ține evidența câștigurilor tale, dar și a cheltuielilor, poți folosi aplicații speciale. Unele dintre ele îți oferă chiar și grafice ușor de înțeles, pentru a-ți putea face o idee mai bună despre obiceiurile tale de cumpărături. Poți avea acces chiar și la opțiuni pentru planificarea cheltuielilor. Dacă ai o sumă anume pe care vrei să o economisești, cu ajutorul aplicațiilor, îți poți stabili cheltuielile pe următoarele 12 luni, astfel încât să îți atingi obiectivul.

Fă din economisire un obicei

Îți poți stabili câteva reguli sau obiceiuri pe care să le respecți în mod constant. Fie că este vorba despre suma lunară pe care o pui deoparte, fie că e vorba despre anumite obiceiuri de consum mai bine dozate sau programate în funcție de perioadele de reduceri, important este să fii conștient de faptul că bunăstarea financiară depinde de acțiuni constante. De exemplu, dacă vrei să schimbi electrocasnicele vechi, urmărește din timp site-urile din domeniu și profită de reducerile care apar în diferite perioade ale anului, la fel și pentru anumite tipuri de echipamente sezoniere, al căror preț scade în alte perioade ale anului.

Cu cât îți stabilești mai repede obiectivele financiare, cu atât timpul va fi de partea ta. În plus, vei putea face mai ușor schimbările și acțiunile necesare, astfel încât să te bucuri de o viață fără probleme financiare.

Sursa foto: Shutterstock