Tot ce trebuie să știi despre pensia anticipată

O planificare financiară responsabilă, precum și o informare temeinică în legătură cu opțiunile disponibile pentru a-ți asigura confortul financiar, reprezintă premisele pentru ca ieșirea la pensie anticipat să fie cu adevărat un nou început. Sperăm că informațiile prezentate în acest material să te ajute să iei cea mai bună decizie. Pentru că, la orice concluzie ai ajunge, e important să fie bine documentată și calculată pentru ca tu să te poți bucura de pensia anticipată în deplină siguranță financiară și confort

 

Vă rugăm să parcurgeți acest articol cu rol informativ, cu precizarea că legislația în vigoare poate fi modificată sau actualizată în timp și că acest articol nu reprezintă o opinie juridică, ci doar o sumarizare a Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Este timpul să te bucuri de roadele muncii tale și să-ți transformi visele în realitate!  

Muncești de o viață și, uneori, ai impresia că mai ai atât de mult până împlinești vârsta legală de pensionare, adică 65 de ani, dacă ești bărbat, și 63 de ani, dacă ești femeie.

Dar oare chiar trebuie să muncești până atunci? Oare nu poți ieși la pensie mai devreme de vârsta pensionării? În cazul ideal, ai reușit să pui deoparte suficienți bani astfel încât depozitele și dobânda aferentă să-ți poată permite să te retragi din activitate atunci când vrei tu. Dar știm cu toții cât de greu este să faci economii și atunci privim cu încredere spre o soluție mai fezabilă: pensia anticipată. 

Despre pensia anticipată vom vorbi în acest articol și hai să facem un exercițiu de imaginație care îți va aduce zâmbetul pe buze. 

Imaginează-ți o viață fără grija mersului la muncă, a zilelor de lucru obositoare și a stresului financiar. O viață în care nu te mai trezește alarma ceasului, ci doar gândul că începe o nouă zi pe care poți să ți-o petreci așa cum îți dorești tu. Poți citi toată ziua, poți să te muți la țară să crești gâște și curcani, poți să mergi cu nepoții în parc sau să te înscrii voluntar la un ONG care salvează animale. Ei, sună bine, nu? Dar acesta e adevărul! Cu pensia anticipată, poți trăi în propriul tău ritm de viață, poți călători, poți petrece timp cu familia și te poți dedica pasiunilor pe care le-ai amânat de atâta timp. O pensie anticipată îți oferă posibilitatea de a te bucura mai devreme de libertate financiară.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

E clar, beneficiile pensionării ancipitate sunt de luat în considerare. 

  • Beneficiezi de timp liber mai devreme: pensionarea anticipată îți oferă posibilitatea de a începe să te bucuri de timpul liber mai devreme în viață, permițându-ți să te dedici mai mult familiei, hobby-urilor și altor activități care îți plac.

  • Vei simți scăderea nivelului de stres și de oboseală: dacă te-ai dedicat mulți ani carierei și muncii intense și te simți obosit sau stresat, pensionarea anticipată îți poate aduce o reducere semnificativă a acestor presiuni.

  • Te bucuri de flexibilitate financiară: în unele cazuri, pensionarea anticipată îți poate permite o mai mare flexibilitate financiară deoarece există o perioadă mai lungă pentru gestionarea economiilor personale și evaluarea opțiunilor financiare.

  • Ai ocazia să explorezi noi interese: pensionarea îți poate oferi oportunitatea de a explora și dezvolta noi interese sau activități cum ar fi călătoriile, voluntariatul sau diverse cursuri. Poți învăța o limbă străină sau te poți reinventa ca artist, de exemplu. 

  • Dar poate cel mai important beneficiu al pensionării anticipate este cel legat de starea de sănătate. Dacă starea de sănătate te preocupă (și așa este și normal) și iei în considerare că aceasta se poate deteriora în viitor, pensionarea anticipată îți poate oferi timp suplimentar pentru a te concentra asupra îngrijirii personale și menținerii sănătății. Știm cu toții și o spun și medicii: o viață echilibrată este cheia unei pensionări fericite. Cu pensia anticipată, ai timp să adopți un stil de viață activ și să te bucuri de fiecare moment fără stres.  

Am vorbit până acum de avantajele pensionării anticipate, dar este important să ții cont și de posibilele dezavantaje ale pensionării anticipate. Am putea enumera câteva dintre ele precum veniturile mai mici de pensie și riscul de a-ți epuiza economiile mai repede. Așa că, înainte de a lua decizia să te pensionezi anticipat, este bine să vorbești cu un consultant financiar și să îți evaluezi cu atenție situația financiară și obiectivele personale.

Acesta te poate ajuta să înțelegi dacă ești pregătit financiar pentru pensionarea anticipată și să identifici eventualele ajustări necesare, îți poate răspunde la multe întrebări și te poate îndruma.

 

Și poate prima întrebare care îți vine în minte este legată de vârsta la care te poți pensiona anticipat.

Conform legii, pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât perioada completă de cotizare prevăzută de lege. 

E bine să știi că mai există și pensia anticipată parțială care se poate acorda cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare persoanelor care au îndeplinit stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit perioada completă de cotizare cu până la opt ani.

 

O altă întrebare este legată de modul în care se calculează pensia anticipată.

În general, procesul de calcul include mai mulți factori cum ar fi vârsta la care te pensionezi anticipat și stagiul de cotizare.

Trebuie să ții cont de faptul că vârsta la care alegi să te pensionezi anticipat poate influența cuantumul pensiei tale. Evident, cu cât te pensionezi mai devreme, cu atât suma pensiei tale este mai mică, pentru a compensa faptul că vei primi plăți pe o perioadă mai lungă de timp.

Pentru pensia anticipată parțială, valoarea se stabilește din valoarea pensiei pentru limită de vârstă care s-ar fi cuvenit prin scăderea acesteia cu 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, până când îndeplinești condițiile pentru pensionare la limita de vârstă. 

Cu cât ai contribuit mai mult la sistemul de pensii, cu atât este posibil să primești o pensie mai mare. Acest lucru poate fi exprimat sub forma unui procent aplicat la baza de calcul pensie anticipată.

Este important de știut că la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau în considerare perioadele în care ai beneficiat de pensie de invaliditate, ai urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar sau ai îndeplinit serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus. 

 

Cum se calculează, deci, pensia anticipată? 

Pensia se calculează pe baza venitului tău mediu pe o anumită perioadă de timp, de obicei, ultimii ani de activitate. Pensia anticipată nu poate fi cumulată cu venituri de natură profesională obținute din contracte individuale de muncă, în baza unui raport de serviciu (funcționar public) sau de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali sau județeni.

Valoarea pensiei anticipate se stabileşte în condiţii identice cu cele ale pensiei pentru limită de vârstă. Iar la acordarea pensiei anticipate, reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nici o altă reducere.

Este important să te informezi cu privire la regulile sistemului de pensii și să consulți un agent de asigurări sau un consultant financiar pentru a înțelege modul în care pensia ta anticipată ar putea fi afectată de penalizări.

Penalizarea pensiei anticipate se referă la reducerea sumei pe care o primești la pensionarea anticipată, înainte de vârsta standard de pensionare stabilită de sistemul de pensii. Această penalizare este aplicată pentru a compensa faptul că tu vei primi plăți de pensie pentru un număr mai mare de ani. 

 

Ce se întâmplă, însă, atunci când, beneficiind de o pensie anticipată, ajungi la vârsta la care te califici pentru pensia la limita legală de vârstă?

E foarte simplu, trecerea de la pensia anticipată la cea pentru limită de vârstă se va face automat.

La data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, pensia anticipată devine automat pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin valorificarea perioadelor asimilate şi a eventualelor perioade de cotizare care au fost  realizate în perioada de suspendare, după caz, de plată a pensiei.

 

Să presupunem că te-ai decis să aplici pentru pensie anticipată. Felicitări, ai luat o decizie bună, dar ce e de făcut? Ce acte trebuie depuse și unde? 

Începând cu data îndeplinirii condiţiilor de pensionare anticipată, trebuie să depui o cerere de pensionare împreună cu actele doveditoare la casa teritorială de pensii din raza ta de domiciliu, iar pensia se acordă de la data încetării calităţii de asigurat. Poți depune chiar tu sau poți mandata pe altcineva prin procură specială. Pensia anticipată se cuvine de la data la care se îndeplinesc condiţiilor prevăzute de lege, se acordă de la data înregistrării cererii şi se încasează de către pensionar de la data încetării calităţii de asigurat, după caz.

Așadar, pentru înscrierea la pensia anticipată ai nevoie de următoarele acte:

  • cererea tip

  • carnetul de muncă (documentul original)

  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (documentul original)

  • alte acte prevăzute de lege cu privire la vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată

  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI sau CI, certificat de naştere şi de căsătorie (acte originale)

  • livretul militar (original)

  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că au fost urmate la zi

  • adeverinţa cu privire la sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);

  • adeverinţa cu privire la condiţiile de muncă deosebite, speciale şi/sau alte condiţii (original)

  • procura specială, pentru mandatar - dacă e cazul (original)

  • dovada încetării calităţii de asigurat, pentru persoanele care, la data solicitării pensiei anticipate sau anticipate parţiale, nu mai au calitatea de asigurat (original)

  • adeverinţă care să ateste perioadele de activitate realizate după data de 1 ianuarie 2011 (original)

Să presupunem că ai trecut de toți acești pași cu succes. Cum îți vei primi banii pentru pensia anticipată? Drepturile de pensie se plătesc lunar, în funcţie de opţiunea ta: prin mandat poştal, la domiciliul tău, beneficiarul drepturilor de pensie, în contul tău curent sau în contul de card la una dintre  băncile cu care Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat convenţii pentru plata drepturilor de pensie

 

În caz că te-ai întrebat dacă se poate recalcula şi revizui pensia anticipată, răspunsul este da. 

Revizuirea pensiei anticipate se face din oficiu sau la solicitarea pensionarului în situaţia în care, ulterior stabilirii sau plăţii pensiei se constată diferenţe între sumele stabilite şi /sau plătite şi cele legal cuvenite. Sumele care rezultă după revizuirea drepturilor de pensie se acordă sau se recuperează în termenul general de prescripţie de 3 ani calculat de la data constatării acestor diferenţe.

Pensia anticipată se poate recalcula în două feluri: 

-prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare realizate înaintea înscrierii la pensie, dar care nu au fost valorificate atunci când aceasta a fost stabilită. 

- în cazul depunerii unor declaraţii rectificative menite să modifice veniturile şi/sau stagiile de cotizare valorificate iniţial la stabilirea acesteia

Iar noile drepturi care au fost recalculate se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.

Dacă dorești recalcularea pensiei, iată de ce documente ai nevoie: o cerere de recalculare, talonul de pensie, actul de identitate și adeverințe pentru valorificarea eventualelor venituri sau sporuri cu caracter permanent/stagii de cotizare realizate anterior perioadei de 01.04.2001 și nevalorificate la stabilirea drepturilor inițiale.

Suspendarea plăţii pensiei anticipate se face începând cu luna următoare celei în care:

  • pensionarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altei țări cu care România are o convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă potrivit acestei convenții, pensia se plăteşte de către celălalt stat

  • pensionarul, beneficiar al unei pensii anticipate, are venituri lunare ca urmare a unui contract individual de muncă, în baza unui raport de serviciu, din activități în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperativei meşteşugăreşti 

  • la cererea pensionarului.

Plata pensiei anticipate încetează începând cu luna următoare celei în care pensionarul a decedat sau pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i-a fost acordată pensia.

Reluarea plăţii pensiei anticipate se poate face, însă, la cerere, după cum urmează: 

    • începând cu luna următoare celei în care a fost îndepărtată cauza care, conform legii, a condus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost făcută în mai puțin  de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost îndepărtată.

    • începând cu luna următoare celei în care a fost făcută cererea, dacă depunerea acesteia a avut loc după expirarea termenului de 30 de zile

    • de la data suspendării la cerere, numai dacă, între data suspendării şi data la care s-a reluat plata nu a intervenit, conform legii, o altă cauză de suspendare sau de oprire a plăţii, cu respectarea termenului general de prescripție.

 

Dacă, însă, dorești să-ți retragi cererea de pensionare şi să anulezi decizia de pensionare anticipată, da, este posibil.

Îți poți retrage cererea pentru acordarea drepturilor de pensie oricând până la emiterea deciziei de pensie. Iar decizia de pensie poate fi anulată la cererea titularului, adică a ta, în termen de 30 de zile de când a fost comunicată. 

 

Și dacă tot este vorba de aspectul financiar al unei pensionări fericite, hai să vorbim puțin și  de pensia privată obligatorie (Pilonul II)

Aderarea la Pilonul II, fond de pensii administrat  privat de către un Administrator (o societate autorizată ASF) este o alegere înțeleaptă, iar Metropolitan Life Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A. îți oferă siguranța unei echipe de profesioniști care înțeleg importanța alegerii tale. 

România a introdus sistemul de pensii administrate privat în anul 2007, an în care a devenit obligatorie aderarea la un Fond de pensii administrat privat pentru persoanele care aveau până în 35 de ani și opțională pentru cei cu vârstă între 35 și 45 de ani.

Poți afla fondul de pensie la care ai fost înscris, completând  formularul online de pe site-ul  Autorității de Supraveghere Financiară. 

Pensia Pilon II provine din contribuția de asigurări sociale plătită obligatoriu lunar în sistemul public de pensii (reprezentând 25% din venitul brut) și care este direcționată către fonduri de  pensii administrate privat.

De la 1 ianuarie 2024, cota de contribuție la pilonul II de pensie este de 4,75%  din venitul brut lunar.

Contribuțiile acumulate în contul de pensie pilon II sunt investite până la momentul deschiderii dreptului de revendicare. Sumele acumulate în cont sunt proprietatea ta.

Sumele din contul tău de Pensie Pilon II nu se pot încasa anticipat ci doar la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public, sau în situația în care intervine invaliditatea în condiţiile Legii nr. 263/2010. În cazul decesului, suma acumulată va fi plătită moștenitorilor legali conform opțiunii acestora (prin plată unică sau eșalonat pe o perioadă de 5 ani sau in contul de pensie privată daca aceștia dețin calitatea de participanți la un fond de pensii administrat privat).

Găsești aici toate informațiile de care ai nevoie.

Și pentru că orice relație de durată are la bază în primul rând încrederea și transparența vei ști permanent valoarea activului personal acumulată în cont încă din prima lună de la aderarea la un fond de pensii. De asemenea, administratorul fondului de pensii la care ești participant este responsabil să-ți trimită în fiecare an o informare cu privire la situația contului tău, având totodată și obligația de a publica, potrivit legislației în vigoare raportări periodice privind situația detaliată a investițiilor, structura participanților și valoarea contribuțiilor brute, rata de rentabilitate, valoarea activului net.

Cum funcționează? E simplu: 4,75% din venitul brut este direcționat către fondul de pensii administrat privat de către Casa Națională de Pensii Publice și sunt investiți în beneficiul tău.

Poți să soliciți transferul de la fondul la care ești în prezent participant, la orice alt fond, însă dacă vei dori transferul mai devreme de 2 ani de la data aderării sau repartizării aleatorii ca participant la fondul actual unde ești participant se aplica o penalitate de transfer de 5% din suma acumulată în cont.

Evident, luarea în considerare a unei astfel de decizii vine cu o mulțime de întrebări. La unele sperăm să găsești răspunsul în acest material, iar în cazul celorlalte, un specialist în domeniu te poate îndruma cu succes. 

 

O planificare financiară responsabilă, precum și o informare temeinică în legătură cu opțiunile disponibile pentru a-ți asigura confortul financiar după ce te retragi din activitatea profesională, reprezintă premisele pentru ca ieșirea la pensie anticipat să fie cu adevărat un nou început.

Pentru că da, decizia de a opta pentru pensia anticipată depinde de situația financiară individuală, de obiectivele personale și de starea de sănătate. Dar un plan bine pus la punct și o evaluare atentă a implicațiilor financiare pot ajuta la asigurarea unei pensionări fericite și împlinite.

Sperăm că informațiile prezentate în acest material să te ajute să iei cea mai bună decizie. Pentru că, la orice concluzie ai ajunge, e important să fie bine documentată și calculată pentru ca tu să te poți bucura de pensia anticipată în deplină siguranță financiară și confort. 

Începe de acum să-ți planifici viitorul ca să te bucuri din plin de pensia anticipată!