Vârsta pensionării, un nou început - cum te pregătești pentru el

Pensionarea este un moment pe care mulți dintre noi îl percep ca fiind mult prea îndepărtat ca să îi acorde atenție din timp, însă ea vine oricum și este, de fapt, un nou început, în care rutina ți se schimbă și îți poți folosi timpul altfel (pentru pasiunile tale, de exemplu). Apoi, planificarea din timp a resurselor financiare și grija constantă pentru starea de sănătate pot transforma relaxarea la vârsta pensionării în realitate.

Altfel spus, nu știi niciodată ce îți rezervă viitorul, dar este bine să ai o gândire de perspectivă și să-ți construiești o strategie eficientă, pentru ca, după ce ai lucrat câteva decenii, să ai posibilitatea ca la pensie să vezi lumea, să le oferi nepoților ce își doresc, tu și familia ta să fiți protejați în fața situațiilor neprevăzute și, în general, să ai un nivel de trai ridicat.

Pensionarea văzută ca un proiect personal solid, în care investești timp și energie, îți poate aduce mai multă stabilitate emoțională, dar și o mai bună gestionare a resurselor financiare, pentru că îți organizezi cheltuielile astfel încât să economisești continuu.

Acest proiect personal ar trebui să se concentreze asupra câtorva întrebări ale căror răspunsuri ar putea deveni obiective pentru perioada pensionării. Iată care ar putea fi aceste întrebări:

  • Ce ți-ai dorit întotdeauna să faci și nu ai avut timp?
  • Ce activități îți dau cea mai mare satisfacție?
  • În ce talente/pasiuni ai vrea să investești?
  • Cum îi vei implica pe membrii familiei și pe prieteni în planurile tale?

Odată ce ai hotărât ce anume vrei de la perioada pensionării, poți să-ți faci un plan concret pentru a-l duce la îndeplinire.

O parte importantă a acestuia presupune o foarte bună înțelegere a situației tale financiare, a profilului tău de investitor, cât și o strategie de economisire cât mai sigură și pe termen lung.

Reține că planul tău pentru pensionare este individual și că depinde de nevoile pe care le ai. Tu decizi cum îl construiești, pentru ca vârsta pensionării să fie un nou început în viața ta și, totodată, un proiect de succes.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Cum te pregătești pentru vârsta pensionării

O parte esențială din pregătirea ta pentru vârsta pensionării este organizarea unui plan al resurselor financiare, astfel încât, indiferent de situațiile care pot să intervină la un moment dat, tu și familia ta să puteți gestiona eficient efectele acestora. Din acest punct de vedere, sunt două perspective importante asupra cărora este bine să-ți concentrezi atenția: protecția ta și a celor dragi, respectiv investițiile.

Prima dintre ele se referă la siguranța că, în cazul unui eveniment neprevăzut, beneficiezi de suport financiar, astfel încât tu și familia ta să puteți face față impactului pe care acesta îl poate avea asupra voastră. A doua este legată de ce instrumente poți accesa pentru a investi eficient și personalizat, în funcție de apetitul la risc, banii.  

Protecția ta și a familiei tale

Din perspectiva protecției tale și a familiei tale, o asigurare de viață îți oferă posibilitatea să îți protejezi familia în cazul unui eveniment neprevăzut, dar îți oferă în același timp și un sprijin financiar în cazul unei spitalizări sau a altor evenimente ce implică tratament medical și vizite la medic.

Un alt aspect important ține de un stil de viață sănătos și activ, care să-ți permită să te bucuri așa cum meriți de anii în care nu mai ai grija serviciului. Un stil de viață sănătos presupune sport, o dietă echilibrată, dar și vizite regulate, preventive, la medic. Nu amâna și nu neglija vizitele la medic, mai ales odată cu trecerea anilor.

Protecție înseamnă, de asemenea, și rezerve financiare care să te ajute în momente delicate. Este indicat ca în fiecare lună să direcționezi sume de bani atât pentru un obiectiv ambițios pentru pensionarea, cât și pentru un fond de rezervă, la care să apelezi ori de câte ori ai nevoie. Deși poți fi tentat să cheltui întregul venit atunci când îl încasezi, gândește pe termen lung și ia în calcul cheltuielile ce pot fi amânate sau chiar anulate pentru a te bucura de banii tăi atunci când vei avea mai multă nevoie.

Planifică-ți viitorul financiar

Planificarea viitorului financiar, pentru ca la pensie să ai un nivel de trai cel puțin la aceleași standarde pe care le aveai și când erai salariat, presupune și găsirea unor soluții eficiente pentru a economisi anumite sume de bani.

Dincolo de banii la saltea și alte tipuri de economii pe care să le poți accesa la nevoie, pe termen lung poți explora și alternative care îți pot aduce și venituri suplimentare.

Poți alege să investești în programe dedicate precum Wise Simplu. Spre deosebire de alte tipuri de venituri, cele din asigurări nu se impozitează și sumele economisite pot fi folosite după cum dorești (tu sau persoanele pe care le-ai menționat ca beneficiari). Totodată, polița acoperă anumite situații neprevăzute, cum sunt decesul din orice cauză, spitalizarea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri, intervenții chirurgicale sau apariția unei afecțiuni grave.

În ceea ce privește componenta de investiții, poți beneficia de următoarele avantaje:

  • poți investi în lei și în euro, în cinci programe dedicate;
  • plătești prima cum îți este mai confortabil: lunar, trimestrial, semestrial, anual;
  • alegi strategia de investiții, împreună cu un consultant;
  • poți retrage o parte din bani pe parcursul derulării contractului, reține însă că ai parte de randament optim la maturitatea poliței;
  • poți opta pentru adăugarea unei componente extra de investiții, Invest Extra;
  • poți stabili un prag al investiției și, dacă prețurile scad sau cresc peste acea valoare, ești informat rapid.

Totodată, ai acces constant la contul tău din eCustomer, ca să urmărești evoluția programului de investiție ales, numărul de unități, prețul unei unități de fond, valoarea contului, valoarea beneficiilor de economisire, pentru a-ți putea controla planurile de viitor și a le optimiza ori de câte ori dorești.

Folosește acest instrument de investiție pentru planuri pe termen lung, așa cum este retragerea din activitate, de pildă. Ce este cel mai important într-un astfel de instrument este să nu fii tentat să încasezi sumele acumulate pentru diverse cheltuieli mai mici sau mai mari, ci să ai acest fond doar pentru un singur obiectiv solid.

Vârsta pensionării este o etapă din viața ta cu obiective diferite față de cele stabilite atunci când mergeai la serviciu. Pentru a le îndeplini este nevoie de un plan, pe care să ți-l construiești din timp, în funcție de nevoile tale.