Sfaturi financiare pentru tinerii adulți - metode de a-ți gestiona bugetul și modalități eficiente de economisire

Indiferent de veniturile pe care le înregistrezi într-o lună, administrarea eficientă a bugetului este necesară pentru a te bucura de stabilitate financiară pe termen lung, pentru a-ți asigura un viitor financiar optim și pentru a putea fi pregătit în cazul în care apare nevoia unor cheltuieli neprevăzute.

Principiile financiare sănătoase nu se bazează în mod exclusiv pe economisirea veniturilor, ci mai degrabă pe utilizarea eficientă a acestora. Astfel, pentru a te asigura că banii tăi vor fi folosiți doar pentru lucrurile care îți aduc un plus de valoare, este recomandat să începi să iei acele decizii care te vor ajuta să fii în control deplin asupra veniturilor tale și să fii protejat de ce îți rezervă viitorul.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Ține evidența achizițiilor

Cumpărăturile impulsive reprezintă un obicei comun pentru foarte mulți dintre noi, pe care nici nu îl conștientizăm adesea, și poate genera cheltuieli semnificative, dacă nu există o evidență a lor. După cum le spune și numele, cauza care duce la aceste cumpărături nu este necesitatea, ci impulsul de moment care, de cele mai multe ori, nu corespunde cu nevoia reală. Pe termen scurt, cumpărăturile din această categorie nu generează un efort financiar semnificativ, însă, odată ce faci un bilanț al cheltuielilor tale lunare, ai putea constata că o mare parte din acestea au fost destinate cumpărăturilor care nu erau necesare.

De aceea, este recomandat să-ți creezi o disciplină în a ține evidența nevoilor pe care le ai lunar, precum și a achizițiilor făcute și să eviți să faci achiziții nejustificate. În prezent, majoritatea aplicațiilor de internet banking îți oferă informațiile pentru a împărți cheltuielile pe catogorii, iar pe măsură ce menții disciplina unor achiziții conștiente, vei reuși să îți dezvolți o mai mare responsabilitate financiară și să fii în control deplin asupra cheltuielilor tale.    

Înțelege diferența dintre investiții și cheltuieli

Atunci când reușim să economisim o anumită sumă de bani, uneori decidem să folosim economiile pentru o anumită cheltuială mai mare, precum un autoturism, un gadget de ultimă generație sau renovarea locuinței, lucruri pe care le considerăm investiții. Cu toate acestea, în timp ce investițiile sunt acele decizii financiare pe care le întreprindem pentru a obține o valoare adăugată pe termen scurt, mediu sau lung, cheltuielile sunt reprezentate de achiziția unui bun sau a unui serviciu care va începe să-și piardă valoarea din momentul în care ajunge în posesia noastră și de pe urma căruia nu vom putea capitaliza.

Dacă ai economisit sau urmează să economisești o sumă de bani cu scopul de a-ți asigura stabilitatea financiară pe termen lung, este important să cunoști diferența dintre investiție și cheltuială, pentru a evita capcanele. Cu toate că este perfect normal să-ți dorești să faci achiziții precum cele menționate anterior, este important să înveți să le tratezi ca atare și să-ți poți asuma faptul că acestea nu sunt investiții, ci simple cheltuieli.  

Protejarea de neprevăzut și de evenimente ce te pot destabiliza din punct de vedere financiar

Pe lângă gestionarea veniturilor și a cheltuielilor și investirea banilor economisiți, un alt mod eficient prin care îți poți asigura stabilitatea financiară este protejarea de situațiile neprevăzute care pot destabiliza echilibrul tău financiar. Deși uneori evenimentele neprevăzute de orice tip pot fi acoperite din economii sau chiar din veniturile periodice, poți avea în vedere și instrumente financiare care să te ajute să faci față cheltuielilor fără să fie nevoie să afectezi sumele din economii.

Acceptând că îmbolnăvirile sau accidentele sunt evenimente cu care orice persoană se poate confrunta într-un anumit punct al vieții, vei putea să iei decizii bine fundamentate și să apelezi la un instrument de protecție eficient, precum o asigurare care îți va oferi protecție financiară în cazul unui eveniment neprevăzut.

Transformă-ți economiile într-o sursă alternativă de venit

Economisirea lunară a unei părți din veniturile tale reprezintă o alegere inspirată și un semn de responsabilitate financiară, însă nu uita că există și metode prin care poți valorifica această sumă. Având în vedere că economiile reprezintă bani stocați, pe care nu ai de gând să-i folosești în vreun fel în viitorul apropiat, o decizie inspirată, prin care să crești valoarea acestui surplus de capital, este reprezentată de investiții.

Totuși, în cazul în care nu ai cunoștințe de specialitate sau acces la informații de încredere, este important să nu te supui unor riscuri prea mari. De aceea, este recomandat să eviți investițiile în instrumente pe care nu le stăpânești bine și care presupun un risc investițional crescut. În schimb, poți să-ți îndrepți atenția spre acele metode care îți vor aduce câștiguri sigure sau aproape sigure, precum depozitele la termen, achiziționarea de obligațiuni, încheierea unei asigurări de viață cu componentă investițională sau, dacă economiile sunt suficient de consistente, achiziția unor bunuri pe care le poți valorifica prin închiriere.

Continuă să-ți cultivi educația financiară

Dezvoltarea cunoștințelor legate de buna administrare a veniturilor tale reprezintă un proces care nu se termină niciodată și din care ai mereu de învățat lucruri noi. Astfel, indiferent de gradul de responsabilitate financiară pe care consideri că îl deții, este bine să profiți mereu de toate oportunitățile pentru a descoperi noi modalități de a-ți investi banii și de a-ți asigura sustenabilitatea financiară.

Pentru a-ți cultiva educația financiară, poți căuta resurse dezvoltate de profesioniști în domeniu sau poți discuta cu un consultant financiar acreditat în acest sens. Documentarea și informarea sunt importante și pentru instrumente financiare mai complexe și mai noi, așa cum sunt criptomonedele, de exemplu. Acumulând un bagaj important de practici eficiente prin care să-ți administrezi veniturile, vei putea să faci alegeri inspirate și să le folosești mereu pe acelea care îți răspund cel mai bine nevoilor.

Responsabilitatea financiară și maximizarea veniturilor reprezintă o adevărată necesitate indiferent de suma pe care o obții lunar. Învață să investești inteligent și evită cheltuielile nejustificate, pentru a avea succes.

Sursa Foto: Shutterstock