Care sunt diferențele dintre un abonament medical și o asigurare de sănătate

Sunt mai multe aspecte care contribuie la crearea unui mediu sigur pentru tine și familia ta, iar starea voastră de sănătate este unul dintre ele. Pentru a te ști protejat în diverse situații ce îți pot impacta starea de sănătate, un abonament medical și o asigurare îți pot fi foarte utile.

Înainte, însă, de a încheia o asigurare de sănătate, este important să te informezi cu privire la toate aspectele de interes pentru tine - situații acoperite, costuri, valabilitate etc. De asemenea, este important să știi că o asigurare de sănătate este diferită de un abonament medical, din mai multe puncte de vedere, pe care le vom trata pe larg, mai jos.

 

Ce este un abonament medical

Abonamentul medical este opțional și are scop preponderent preventiv. Abonamentele medicale cuprind, de regulă, pachete de prevenție cu investigații medicale incluse în abonament și unele reduceri în cazul unor proceduri de tratament.

Un abonament medical include analizele de rutină, cât și analize de specialitate și este un instrument util pentru prevenție, diagnosticare, cât și pentru tratarea unor afecțiuni minore.

De asemenea, un avantaj al acestui tip de protecție medicală este faptul că poți alege serviciile medicale de care vrei să beneficiezi, în funcție de ofertele pe care le au clinicile private. În același timp, multe clinici configurează pachete în funcție de cât ești dispus să plătești lunar pentru abonament, dar și de ce aspecte te preocupă mai mult. Astfel, există atât abonamente de sănătate generale, cât și pachete dedicate anumitor tipuri de investigații și tratamente.

Ce este o asigurare de sănătate

Toți cetățenii români beneficiază de asigurarea de sănătate de stat, însă, în funcție de statutul fiecăruia (dacă sunt persoane cu venit sau nu, de exemplu), componentele acesteia diferă. Pe lângă acest tip de asigurare de sănătate, poți opta și pentru o măsură în plus de protecție, reprezentată de o asigurare privată de sănătate

Asigurarea de sănătate te ajută să acoperi cheltuielile medicale ce pot apărea în urma unui accident sau a unei îmbolnăviri, indiferent dacă serviciile pentru care optează asiguratul sunt de stat sau private.

Odată ce ai încheiat o asigurare de sănătate sau o asigurare de viață ce are și componentă de sănătate, vei beneficia, conform contractului, de sprijin financiar în cazul unei spitalizări, intervenții chirurgicale sau în cazul în care medicul îți va prescrie un tratament pentru o îmbolnăvire sau un accident.

Iată mai jos cum pot fi configurate aceste tipuri de produs:

Asigurarea de sănătate Ultramed

Asigurarea de sănătate Ultramed oferă sprijin financiar de până la 800 000 de lei pentru 32 dintre cele mai frecvente afecțiuni grave, printre care se numără cancerul, scleroza multiplă, encefalita și boala Parkinson.

Asigurarea de sănătate Extramed

Dacă optezi pentru asigurarea de sănătate Extramed, beneficiezi, la nevoie, de:

● indemnizație de spitalizare (beneficiu zilnic de spitalizare, convalescență, terapie intensivă)

● indemnizație chirurgicală

● beneficii extra-spitalicești, cum ar fi vizita medicală la domiciliu sau transportul cu ambulanța;

● serviciul Telediagnostic și a doua opinie medicală.

Acest tip de asigurare poate fi încheiat sub forma unui pachet Silver, Gold sau Platinum, diferențele dintre acestea constând în suma asigurată și în valoarea primită ca despăgubire în cazul uneia dintre situațiile acoperite.

Asigurarea de sănătate Smart Protect

Această asigurare de sănătate îți oferă protecție financiară în cazul în care ești diagnosticat cu una dintre următoarele afecțiuni:

● cancer - mai exact, orice formă de tumoare malignă, incluzând leucemia, sarcomul și limfomul (dar nu și limfomul cutanat);

● îngustarea sau blocarea arterelor coronare;

● deficiențe ale valvei cardiace, care necesită intervenții chirurgicale;

● afecțiuni neurologice care duc la intervenții chirurgicale la nivelul creierului sau al structurii intracraniene;

● afecțiuni care impun necesitatea unui transplant de organe sau de măduvă osoasă.

Asigurarea Smart Protect oferă acces și la clauza opțională Top Protect, prin care ai parte de protecție financiară pentru tratamente de specialitate la clinici internaționale, plata integrală a cheltuielilor de transport, cazarea pentru persoana asigurată și pentru o persoană însoțitoare, o a doua opinie medicală din partea unor medici experți internațional.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Care sunt diferențele dintre un abonament medical și o asigurare de sănătate

Asigurarea de sănătate se diferențiază de un abonament medical la o clinică privată prin mai multe aspecte pe care este important să le cunoști pentru a putea decide care este cea care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Este, de asemenea, important de știut că aceste două forme de protecție nu se exclud una pe cealaltă.

Acoperire la nivel geografic

Una dintre principalele diferențe dintre un abonament medical și o asigurare de sănătate se referă la acoperirea geografică.

Cu un abonament medical poți beneficia de servicii pe plan național, însă asigurarea de sănătate îți oferă protecție financiară indiferent de locul în care te-ai tratat, deoarece indemnizația pe care o încasezi nu ține de tratament, ci de diagnostic. Astfel, aceasta te ajută ca în cazul diagnosticării cu o boală gravă de exemplu, să ai acces la servicii și proceduri medicale de ultimă generație.

Furnizorul medical

O altă deosebire importantă între asigurarea medicală privată (abonament medical) și asigurarea de sănătate este reprezentată de furnizorul medical.

În cazul unui abonament medical, accesul este limitat la un singur furnizor, iar dacă dorești sau ai nevoie să apelezi la serviciile altui furnizor, costurile necesare vor fi acoperite integral de tine.

În ceea ce privește asigurarea de sănătate, aceasta îți oferă libertatea de a alege furnizorul medical de ale cărui servicii vrei să beneficiezi deoarece ea acoperă diagnosticul, nu tratamentul, care poate fi efectuat oriunde în lume și în orice condiții își dorește asiguratul. Polița încheiată nu prevede furnizori specifici, astfel că, la nevoie, asigurarea îți oferă sprijinul necesar, indiferent de instituția medicală la care alegi să apelezi.

Situații acoperite

Este esențial să știi că situațiile neprevăzute pe care un abonament medical le acoperă nu sunt aceleași cu cele acoperite de o asigurare de sănătate.

De exemplu, un abonament medical este util pentru prevenție – consultații periodice uzuale, consultații de specialitate, unele tipuri de analize medicale. Abonamentele medicale pot fi de mai multe tipuri, iar în funcție de cel pentru care optezi, poate avea incluse doar analize de bază, sau poate avea incluse și investigații complexe sau anumite intervenții.

În schimb, o asigurare de sănătate oferă protecție financiară pentru a putea trata afecțiunile neprevăzute. Totodată, în funcție de asigurarea pentru care optezi, poți avea parte de despăgubiri în cazul diagnosticării cu o afecțiune gravă și, în funcție de suma asigurată aleasă și de prima plătită lunar, poți acoperi cheltuieli necesare pentru tratamente în străinătate.

În final, este bine de reținut că cele două variante de protecție medicală sunt complementare și că ambele îți pot fi de ajutor dacă îți dorești să ai acces atât la un pachet care să îți asigure o prevenție solidă, cât și la o asigurare prin care ai parte de un sprijin financiar în cazul unei spitalizări, a unei intervenții chirurgicale sau al unui accident.