Ce trebuie să știi atunci când ești diagnosticat cu cancer?

Articol realizat în colaborare cu Dr. Marius Geantă, președinte și co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină, membru al European Cancer Organisation şi parte a grupului de lucru pentru Planul Naţional pentru Controlul Cancerului.

Nimeni nu poate fi pregătit pentru vestea că este diagnosticat cu cancer

Pentru majoritatea oamenilor, timpul se oprește în loc atunci când primesc diagnosticul. Mulți pot considera că diagnosticul de cancer înseamnă decesul iminent (48%, conform datelor dintr-un studiu realizat în 2020 de Centrul pentru Inovație în Medicină și IMAS), însă fatalismul este combătut de știință: din ce în ce mai multe forme de cancer, unele chiar avansate, metastatice, beneficiază de mijloace de diagnostic și de tratamente inovatoare care au transformat ceea ce odată era o sentință, într-o boală cronică și controlabilă. Cu noile tipuri de tehnologii disponibile, cancerul poate fi caracterizat din mai multe perspective, ceea ce înseamnă mai multe șanse de a câștiga lupta contra bolii. Descifrarea genelor implicate în dezvoltarea cancerului a culminat cu descifrarea genomului cancerului, care a transformat radical întregul traseu al pacientului, îmbunătățind programele de screening, prevenție, diagnostic și tratament. În ultimele două decenii, mortalitatea prin cancer a fost în declin, iar pentru anumite tipuri de cancere, rata de supraviețuire la 5 ani este de peste 90% (ex. cancerul de sân, colorectal, de prostată). Dacă acum 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar avansat nu trăiau mai mult de 6-12 luni, astăzi supraviețuirea se măsoară în ani. Cu un deceniu în urmă însă, cancerul pulmonar era clasificat în două categorii principale și toți pacienții primeau același tip de tratament, iar în prezent sunt descrise zeci de subtipuri, fiecare cu modificări genetice specifice pentru care există tratamente țintite, de unde și creșterea consistentă a supraviețuirii pe termen lung. Cancerele sunt boli care pot fi controlate pe termen lung sau chiar vindecate, asemenea multor altor boli cronice.

Să înțelegem diagnosticul de cancer

Suntem oameni, reacționăm diferit, dar cu siguranță emoția este cea care domină după primirea diagnosticului de cancer. După șocul inițial, este vitală găsirea resurselor mentale și concrete, medicale, necesare pentru a merge mai departe. Informarea asupra bolii, în detaliu, precum și înțelegerea tipului de cancer ajută cel mai mult în luarea unor decizii terapeutice potrivite fiecărui pacient. Fiecare pacient cu cancer este unic, iar tratamentul trebuie individualizat.

Cancerul nu reprezintă o singură boală, ci este un termen umbrelă care grupează un spectru de afecțiuni; sunt cunoscute peste 300 de tipuri de cancere, iar lista este în creștere pe măsură ce biologia cancerului este mai bine înțeleasă. Astăzi, cancerul nu mai este definit doar în funcție de locul în care apare în organism, ci în funcție de caracteristici biologice numite biomarkeri. Detectarea acestor biomarkeri, mai ales în formele avansate de boală, reprezintă un element esențial pentru ceea ce se numește diagnosticul de precizie. Doar după ce este formulat un diagnostic de precizie se poate începe tratamentul. Iar acest diagnostic se pune în urma efectuării biopsiei și a unor analize specifice. Deși uneori sunt foarte sugestive, imaginile radiologice sau aspectele clinice nu sunt suficiente pentru a formula diagnosticul de cancer.

Cum poate fi găsită echipa potrivită pentru managementul cazului

Una dintre primele probleme cu care se confruntă persoanele care primesc diagnosticul de cancer este găsirea echipei medicale potrivite. De altfel, managementul modern al cancerului presupune existența și funcționarea unei echipe multidisciplinare (așa-numitul “tumor board”) care trebuie să decidă care este cea mai bună conduită de urmat. Epoca în care un singur medic decidea tratamentul a apus, tocmai pentru că boala este atât de complexă încât este nevoie de mai multe competențe și specializări. De asemenea, este important ca între pacient și echipa multidisciplinară să existe o relație deschisă, bazată pe încredere reciprocă, pentru a lucra împreună în luarea deciziilor de tratament și îngrijire.

Un alt aspect esențial pentru înțelegerea, acceptarea diagnosticului și alegerea tratamentului este informarea pacienților despre tipul de cancer, localizare și dimensiune, prezența sau nu a diseminării la distanță, dacă este o formă de cancer cu progresie lentă sau o formă agresivă. Pacienții trebuie să cunoască toate opțiunile disponibile de tratament, rata de succes a fiecăruia și efectele adverse asociate. Fără toate aceste informații, pacienții și aparținătorii nu pot avea o imagine reală asupra problemei și nu vor ști la ce să se aștepte mai departe.

Cancerul este diferit pentru fiecare. Nu există o singură modalitate prin care oamenii trăiesc această experiență. Prin urmare, este dificil de înțeles pe deplin întregul impact fizic, emoțional și social pe care diagnosticul de cancer îl are asupra fiecăruia. Sprijinul din partea familiei și a prietenilor este vital și trebuie să vină în completarea tratamentului medical. Grija față de propria persoană după un diagnostic de cancer poate fi cea mai importantă sarcină dintre toate, însă este și cea mai trecută cu vederea. Sentimentele de anxietate, tristețe, furie și vinovăție sunt doar câteva dintre emoțiile care pot apărea în urma unui diagnostic de cancer. Cancerul afectează toate aspectele vieții. În astfel de situații, pacienții ar trebui să se îndrepte spre discuția cu un profesionist în domeniul sănătății mentale (psiholog, psihiatru). Terapia poate ajuta la ameliorarea stresului cauzat de diagnosticul de cancer și poate oferi un loc sigur pentru exprimarea temerilor și a speranțelor pentru viitor.

Ce tipuri de tratamente se folosesc pentru cancer

Tratamentul oncologic a evoluat semnificativ în ultimele decenii. În mod tradițional, chirurgia era principalul tratament pentru majoritatea cancerelor, însă trendul actual este către intervenții chirurgicale cât mai limitate, însă la fel de eficiente. De exemplu, până recent, pacientele cu cancer de sân erau tratate prin mastectomie radicală; însă astăzi, în multe cazuri, sânul este conservat prin îndepărtarea numai a tumorii și a unei margini de țesut de siguranță în jurul tumorii, intervenția fiind urmată de radioterapie și uneori chimioterapie sau terapie hormonală.

Opțiunile de tratament variază, așa că pacienții trebuie să cunoască abordările terapeutice utilizate în mod obișnuit pentru a trata respectiva formă de cancer. Unele tipuri răspund mai bine la radioterapie, altele la chimioterapie, tratamente hormonale sau imunoterapie. Unele necesită terapie unică, în timp ce altele o combinație de terapii. Uneori, nu se impune tratament, ci este suficientă simpla observație a evoluției. Unele tipuri de cancer determină puține simptome sau chiar deloc, și pot rămâne inactive pentru perioade lungi de timp; tratamentul în aceste cazuri de obicei nu îmbunătățește calitatea vieții. Alte tipuri de cancer sunt agresive, iar tratamentul este urgent.

Precum orice medicament, și tratamentele oncologice pot avea efecte secundare; pacienții trebuie să știe la ce efecte secundare să se aștepte și ce beneficii oferă tratamentul. Astfel, trebuie puse în balanță efectele secundare și beneficiile oricărei terapii, iar alegerea este una individuală. De exemplu, o persoană tânără cu o formă de cancer vindecabilă, este posibil să fie dispusă să tolereze pe termen scurt efecte secundare severe pentru a avea șansă de vindecare. Dar o persoană în vârstă cu o formă incurabilă de cancer, ar putea opta către tratament paliativ, pentru menținerea calității vieții.  Medicul curant va schița un plan pentru a preveni multe reacții adverse și pentru a trata sau diminua altele. Pacienții trebuie să ia în considerare potențialele efecte secundare atunci când aleg un tratament, întrebând medicul la ce să se aștepte: cât de bolnav va fi, câtă energie va avea în timpul tratamentului, dacă va putea continua să lucreze, etc.

Cancerul beneficiază de cele mai multe inovații produse de cercetarea medicală

Oncologia este un model pentru alte specialități medicale, prin integrarea rapidă în practică a inovațiilor din știință și tehnologie, făcând posibilă ceea ce numim medicina personalizată - tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit și de la început. Știința este cel mai bun antidot pentru teama firească și pentru fatalismul asociate diagnosticului de cancer. În ziua de azi, tratamentul cancerului este foarte complex și individualizat. Planul de tratament depinde de mulți factori, printre care tipul de cancer, localizare, prezența metastazelor, starea de sănătate actuală a pacientului, dar și obiectivele privind tratamentul și calitatea vieții. Pacienții cu cancer trăiesc mai mult, și cu o calitate a vieții mai bună datorită terapiilor inovatoare care disting între țesutul anormal și cel sănătos și funcționează prin mecanisme noi: imunoterapii, terapii țintite, terapii celulare, terapii genice.

Un studiu prezentat anul acesta la cel mai mare eveniment internațional dedicat oncologiei – Congresul american ASCO – a demonstrat în premieră o rată de răspuns de 100% la pacienții cu cancer colorectal care au primit o imunoterapie în funcție de prezența biomarkerului dMMR (care indică un deficit al mecanismelor de reparare ADN). Mai exact, toți pacienții au răspuns la tratament, tumorile au dispărut sau au fost reduse semnificativ - și discutăm despre forme avansate ale bolii.

Medicina personalizată spuneam că înseamnă alegerea tratamentului potrivit pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit, de la început. Dar, mai mult decât atât, era tratamentelor înalt personalizate, realizate pentru fiecare pacient în parte este deja o realitate. Anumite tipuri de leucemii considerate incurabile timp de decenii, pot fi vindecate cu ajutorul terapiilor celulare CAR-T, o terapie oncologică ce presupune modificarea genetică a celulelor imune. În 2022, la Institutul Clinic Fundeni a început utilizarea acestor terapii extrem de avansate pentru forme de cancer al sângelui pentru care sunt epuizate toate resursele terapeutice. 

Pacienții pot lua în considerare și participarea la un studiu clinic, care compară un tratament oncologic cunoscut a fi eficient cu o terapie promițătoare care în fazele preclinice a demonstrat o eficiență cel puțin egală sau mai bună. Există studii clinice aflate în desfășurare pentru aproape toate formele de cancer. Decizia oricărui pacient de a intra într-un studiu clinic este complicată, dar merită luată în considerare și discutată cu echipa multidisciplinară.

FOTO: DR. Marius Geantă