Echilibrul financiar în familie: cum îl menții și ce soluții te pot ajuta să-l atingi

Preocuparea și grija față de familia noastră se materializează zi de zi, prin gesturi simple. Pe termen lung, însă, responsabilitatea în legătură cu siguranța și cu bunăstarea familiei se leagă de adoptarea unor principii financiare sănătoase. Cu toate că discuția despre bani nu este întotdeauna una comodă, ea trebuie purtată periodic între doi oameni care își administrează veniturile împreună și care chiar și-au fixat o țintă comună. O analiză a tot ceea ce se întâmplă cu veniturile casei poate scoate la iveală comportamente financiare ce pot fi îmbunătățite.

Optimizează cheltuielile curente

Indiferent de plafonul la care se situează câștigurile gospodăriei tale, există mereu o oportunitate de a eficientiza cheltuielile casei. Deseori, auzim prietenii sau cunoscuții spunând că nu știu pe ce au cheltuit banii, iar aceasta este o situație la care poate duce lipsa unei rigori aplicate zi de zi. Poți monitoriza lunar cheltuielile și decide care dintre acestea a fost făcută în mod inutil. Acest lucru nu înseamnă că va trebui să te privezi de activitățile cele mai plăcute sau de un stil de viață sănătos, ci, pur și simplu, că vei da la o parte acele obiceiuri care te împiedică să atingi obiectivul fixat împreună cu partenerul tău.

Totul începe cu gesturi mici. Renegocierea unor abonamente, precum cel de telefonie mobilă sau cel de internet, eliberează o sumă de bani neglijabilă la prima vedere, dar importantă în întregul peisaj. Cumpărăturile online, devenite recent o normă de zi cu zi, te pot face să cheltui sume de bani mai mari decât ai fi dispus inițial, iar costul de transport poate fi uneori egal cu suma cheltuită pe produsele cumpărate. Pentru cumpărături care nu sunt neapărat necesare, poți opta pentru un card separat, cu o sumă limitată lunar, și pe care să nu o depășești niciodată.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Folosește instrumente financiare potrivite pentru obiectivul tău

La prima vedere, nimic nu te oprește să îți cumperi ce îți dorești, într-un termen mai scurt, câtă vreme ai posibilitatea de a accesa un credit de nevoi personale. Cu toate acestea, uneori achiziții mai mici pot fi făcute și printr-un efort minimal, dar susținut, de a strânge suma respectivă într-un depozit sau într-un cont de economii.

Ratele pentru credite nu ar trebui să depășească o treime din veniturile familiei, astfel încât o documentare rapidă cu privire la ce instrumente ai la dispoziție pentru a acumula suma de bani de care ai nevoie, te-ar putea ajuta mai mult pe termen lung.

Alege un plan de protecție și investiții pentru viitor

Simpla acumulare a banilor, într-un depozit bancar, nu garantează întotdeauna o evoluție financiară pe termen lung. Promisiunea legată de echilibrul financiar al familiei își găsește cea mai bună materializare în inițiativa de a folosi instrumente moderne, dedicate investirii economiilor. Este important ca planurile tale să nu fie perturbate de cheltuieli prilejuite de diverse situații, cum ar fi spitalizarea sau îmbolnăvirea. În acest sens, asigurarea „Așa cum vrei tu” îți poate oferi acces la o gamă variată de beneficii care îți garantează protecția imediată, de la acoperiri pentru incidente minore și până la afecțiuni mai grave.

Totodată, poți adăuga protecției și o componentă de investiții, care să te ajute să îți atingi obiectivele financiare. Indiferent de scopul care vă mobilizează pe tine și pe partenerul tău în demersul de a economisi pe termen lung și mediu, este important să ai la dispoziție o strategie de investiții potrivită.

Pregătește-te pentru orice situație care ar putea afecta echilibrul financiar al familiei

 

De cele mai multe ori planurile noastre financiare trebuie ajustate constant pentru că apar cheltuieli neprevăzute, care nu pot fi amânate. Dintre cheltuielile neplanificate, cele mai consistente sunt cele care au legătură cu diverse defecțiuni care pot apărea în locuință, cât și cele din aria medicală.

Nu lăsa astfel de cheltuieli să te ia prin surprindere și pregătește-ți un fond de urgență pentru astfel de situații, un fond care să fie aliniat cu prețurile pieței și care să te ajute să faci față cheltuielilor de acest tip.

Ia în considerare și un abonament medical, care să îți fie de ajutor atunci când tu sau un membru al familiei are nevoie de investigații medicale mai complexe. Nu uita, de asemenea, nici de controalele medicale de rutină, care te pot ajuta și să eviți cheltuieli mai mari pe termen lung, cât și să previi dezvoltarea sau agravarea unor afecțiuni.

Cultura financiară în familie evoluează constant, dar câtă vreme există scopuri comune, viziunea lor despre viitor capătă un plus de certitudine. Cu instrumentele financiare potrivite și o analiză corectă a nevoilor, echilibrul financiar al unei familii poate fi atins.

Sursa foto: Shutterstock