Pentru a intra în posesia drepturilor cuvenite, gasiti mai jos informaţiile cu privire la documentel necesare ce trebuie depuse (conform legislaţiei în vigoare la data prezentei informări):
Tip document |
Formă document |
1. Carte de identitate sau pașaport emise de către autoritățile române, valabile la data depunerii cererii. |
Copie |
2. Cererea de revendicare, disponibilă AICI, completată. |
Original |
3. Certificatul de naștere (pentru moștenitorii minori). În cazul moștenitorilor minori cu vârsta peste 14 ani, se va trimite atât copia actului de identitate, cât și copia certificatului de naștere. |
Copie |
4. Certificatul de moștenitor (NU Certificatul de calitate moştenitor) sau hotărârea judecătorească definitivă de partaj succesoral (după caz). La masa succesorală trebuie să figureze activul deţinut de participant la F.P.A.P.Metropolitan Life. (dacă vă prezentați la sediul nostru, în original, dacă trimiteți prin serviciile de poștă/curierat, in copie legalizată).
|
Copie legalizată |
5. Certificat de deces. |
Copie |
6. Certificatul de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat (dacă este cazul) pentru beneficiari. (dacă vă prezentați la sediul nostru, în original, dacă trimiteți prin serviciile de poștă/curierat, în copie legalizată).
|
Copie Legalizată |
7. Extras de cont bancar (cu mențiune Titular cont și IBAN), dacă se optează pentru plată prin transfer în cont bancar, inclusiv pentru beneficiar minor, emis pe numele acestuia. |
Copie |
8. Procură specială și autentică pentru mandatar (dacă desemnați un mandatar pentru a întreprinde demersurile), însoțită de o copie a actului de identitate/pașaportul emis de către autoritățile române al mandatarului, valabil la data depunerii cererii.
(daca vă prezentați la sediul nostru, în original, dacă trimiteți prin serviciile de poștă/ curierat, în copie legalizată).
|
Copie Legalizată |
9. Documentul care atestă numărul de identificare fiscală atribuit de către organul fiscal, pentru persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal (dacă este cazul) |
Copie |
10. Decizia judecatoreasca de numire a tutorelui – document necesar doar atunci când tutorele legal al moştenitorului minor este altul decât părintele, sau când moştenitorul este major, dar a fost necesară desemnarea unui tutore. Se anexează și o copie a actului de identitate/ pașaport emis de către autoritățile române al tutorelui desemnat. |
Copie |
Care va fi modalitatea de plată a activului net?
În cazul decesului participantului la fond, conform legii, plata sumei cuvenita va fi efectuată în funcție de situația fiecărui moștenitor dupa cum urmează:
1. Suma cuvenită moștenitorului poate fi transferată la fondul de pensii administrat privat la care acesta are calitatea de participant;
*NOTĂ! Calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat a moștenitorului este verificată prin schimbul de informații între Administratorii fondurilor de pensii administrate privat.
2. Moștenitorul poate opta pentru plata unică a valorii activului net sau plata eșalonată a acestuia în tranșe lunare cu o valoare de minimum 500 RON pe o perioadă de maximum 60 luni (vă rugăm să bifați în Cererea de Revendicare tipul de plată dorit):
Plata se poate face:
· Plata prin transfer bancar – pentru a efectua plata în contul bancar este necesară o copie simplă a extrasului de cont din care să reiasă numărul de cont IBAN și numele titularului de cont (participantul la fond care revendică plata pensiei);
· Plata prin mandat poștal – mandatul poștal se va transmite doar la adresa din actul de identitate al moștenitorului.
Notă! Conform Legislaţiei Fiscale în vigoare, veniturile lunare din pensii ce depășesc 2.000 RON sunt impozitate cu 10%, reprezentând impozitul pe venit.
Exemplu de calcul: Pentru o pensie lunară mai mică sau egală cu 2.000 RON, nu se va reține impozit. Pentru o pensie lunară cuprinsă de până la 2.000 RON se va reține impozitul pe venit, în valoare de 10%.
Plata către dumneavoastră se poate efectua (vă rugăm să bifați în Cererea de Revendicare modalitatea de plată dorită):
1. Plata prin transfer bancar – pentru a efectua plata în contul bancar, avem rugămintea de a transmite o copie simplă a extrasului de cont, din care să reiasă numărul de cont IBAN și numele titularului de cont (participantul la fond care revendică plata pensiei);
Pentru această modalitate de plată, conform legii, comisionul bancar va fi dedus din contravaloarea activului net plătit (acesta fiind stabilit în funcție de suma primită, putând fi 1,9 Lei pentru suma mai mică de 500 Lei, 2,8 Lei pentru suma mai mare de 500; 5 Lei pentru sumă >50.000 Lei; 10 lei pentru sumele in VALUTA)
2. Plata prin mandat poștal – mandatul poștal se va transmite la adresa din actul de identitate al participantului sau la adresa de corespondență, dacă există mutație valabilă la data emiterii mandatului poștal. Dacă veți opta pentru această modalitate de plată, conform legii, tariful acestui serviciu poștal, perceput de Poșta Română, va fi dedus din contravaloarea activului net plătit (tarifele variază în funcție de suma primită prin mandat poștal, fiind între 5.5 lei, pentru sume cu valoare sub 200 Lei, până la 17 Lei + 1% din sumă pentru sumă >1.000 Lei; Exemplu: pentru 3.000 Lei sumă plătită, se va reține suma de 46.53 Lei).
Modalitatea de plată recomandată, astfel încât tariful care se reține din suma care vă este cuvenită să fie cât mai mic, este plata prin transfer bancar în contul dumneavoastră.
Cum pot fi obținute informații privind activul participantului decedat?
Informații privind activul deținut la F.P.A.P. Metropolitan Life de participantul decedat (informaţie necesară în redactarea certificatului de moştenitor) poate fi obținută prin transmiterea unei solicitări de către:
- Biroul Notarial care se ocupă de dezbaterea succesiunii. Solicitarea trebuie să fie semnată și parafată de notar și să conţină numele, prenumele şi CNP-ul participantului decedat pentru care se dezbate succesiunea.
- Moştenitorul participantului la F.P.A.P. Metropolitan Life. În acest caz, solicitarea trebuie să includă: numele, prenumele şi CNP-ul solicitantului și participantului decedat şi scopul solicitării; o copie a certificatului de moştenitor (dacă succesiunea a fost deja dezbătută dar făra activ deținut) și o copie a CI-ului.