Obiceiuri de consum care îți pot fi benefice din punct de vedere financiar

Stabilitatea financiară pe termen lung și sustenabilitatea din punct de vedere financiar sunt subiecte importante, care ne preocupă, în mod firesc, pe mulți dintre noi. Cu toate că reprezintă o provocare ce necesită atât disciplină, cât și dezvoltarea unor obiceiuri financiare sănătoase, stabilitatea financiară poate fi, în cele din urmă, obținută.

O administrare eficientă a veniturilor nu va fi lipsită de provocări, însă, pe măsură ce înțelegem principiile de care trebuie să ținem cont (încă din momentul în care primim salariul și până când trebuie să stabilim cheltuielile lunare) sau descoperim oportunități de investitii, vom reuși să transformăm într-o obișnuință buna gestionare a finanțelor.

Pentru că începutul se poate dovedi a fi destul de complicat, în cele ce urmează, îți prezentăm o selecție a obiceiurilor de consum care te vor ajuta să-ți dobândești stabilitatea financiară pe termen lung și să fii în control deplin asupra banilor tăi.

Fii conștient de achizițiile tale

Cheltuielile impulsive pot reprezenta un motiv pentru care bugetul tău lunar este adesea depășit sau din cauza căruia nu reușești să economisești. Indiferent că ești la cumpărături pentru a-ți procura produsele necesare sau la o plimbare în oraș, tentația de a cumpăra un obiect de care nu ai neapărată nevoie, dar care îți va satisface o dorință de moment, este mereu acolo.

Cu toate că, la prima vedere, satisfacerea unei mici plăceri nu pare că ar presupune costuri foarte mari, atunci când cumpărăturile impulsive își regăsesc, în repetate rânduri, loc în coșul tău, impactul pe care acest comportament îl va avea asupra bugetului tău lunar va fi unul simțitor.

De aceea, este important să dobândești o disciplină în ceea ce privește cheltuielile, înainte de fiecare sesiune de cumpărături, să-ți faci o listă bine stabilită cu produsele de care ai nevoie și să te asiguri că o vei respecta. Un prim pas important pentru a dobândi obiceiuri de consum benefice este să fii conștient de achizițiile pe care le faci și cum se reflectă ele în bugetul tău lunar și în prioritățile tale pe termen mediu și lung.

Cheltuiește inteligent

Asigurarea unui viitor sustenabil din punct de vedere financiar este posibilă atât prin economisire, cât și prin cheltuieli inteligente. În ciuda unei bune discipline financiare, aspecte neprevăzute pot destabiliza situația ta financiară, iar un accident sau o îmbolnăvire ar putea necesita sume importante de bani.

Astfel, pentru obținerea stabilității financiare pe termen lung, ai putea să optezi pentru soluții care îți pot oferi protecție financiară pentru situații pe care nu le poți anticipa, dar despre care ești conștient că te-ar putea afecta. În acest context, o asigurare de sănătate se poate dovedi un instrument de protecție util împotriva neprevăzutului, o modalitate de a-ți asigura stabilitatea pe termen lung și o achiziție inteligentă, care îți poate oferi sprijin financiar atunci când vei avea nevoie.

Află AICI mai multe detalii despre ⏩ASIGURAREA DE SĂNĂTATE ULTRAMED  

 

Totodată, deși reprezintă practici esențiale, buna administrare a cheltuielilor și alegerile inteligente constituie doar primii pași, atunci când vine vorba de obținerea stabilității financiare.

Deschiderea unui cont de economii, în care depozitezi lunar sume de bani, reprezintă o decizie responsabilă și care îți oferă liniștea că ai o plasă de siguranță în cazul în care anumite nevoi se schimbă. În același timp, contul de economii poate fi dublat de un mod de a economisi pe termen lung și de a face banii să lucreze pentru tine, mai ales că simpla direcționare a banilor într-un cont de economii nu le securizează valoarea, care poate fi afectată de inflație.

Dacă îți dorești ca economiile tale să își mențină valoarea și pe termen lung, și chiar să reușești să obții mai mult decât ai investit, poți face acest lucru prin alegerea unor instrumente investiționale optime, care să-ți ofere valoare adăugată pe termen lung.

Un astfel de instrument este o asigurare de viață ce include și o componentă investițională, prin care să-ți poți genera profit pe termen lung.

Află mai multe despre ⏩ASIGURAREA DE VIAȚĂ CU COMPONENTĂ INVESTIȚIONALĂ

 

Înțelege diferența dintre activ și pasiv

La fiecare achiziție importantă și care cântărește mult în bugetul tău, este necesar să stabilești dacă achiziția pe care ai plănuit să o faci îți va aduce o valoare adăugată pe termen lung.

Cel mai bun mod prin care poți face acest lucru este prin înțelegerea termenelor de activ și pasiv. Activul este reprezentat de un bun care îți va genera venituri pe termen lung și care poate fi el însuși revândut, după o anumită perioadă, pentru o valoare egală sau mai mare decât cea pentru care a fost cumpărat. În schimb, poți considera drept pasiv un bun care nu îți generează valoare adăugată, care se va devaloriza odată cu trecerea timpului și care, după caz, poate genera costuri suplimentare.

În mod normal, bunurile imobiliare pot fi încadrate în categoria activelor, iar autoturismele și obiectele de lux în cea a pasivelor, însă această clasificare nu este universal valabilă, deoarece este mult mai important modul în care bunurile vor fi folosite.

De exemplu, în cazul în care alegi să-ți achiziționezi o casă mai mare în care să locuiești sau să-ți înlocuiești mașina actuală cu una mai scumpă, aceste obiecte intră în categoria pasivelor, întrucât nu-ți vor genera valoare pe termen lung, ba chiar vor presupune costuri constante. În schimb, achiziția unui imobil pe care să-l închiriezi sau a unei mașini pe care o vei folosi pentru activități generatoare de bani, reprezintă exemple de active.

Astfel, pentru a obține stabilitate financiară pe termen lung, este important ca în obiceiurile tale de consum să ai în vedere diferența dintre activ și pasiv și să stabilești, în funcție de aceste categorii, care sunt bunurile pe care merită să le achiziționezi, mai ales dacă unele dintre acestea vor fi achiziționate prin împrumuturi, care vor avea și dobânzi.

Gestionarea propriilor finanțe pentru asigurarea unei stabilități pe termen lung este un proces complex, însă absolut necesar pentru bunăstarea noastră financiară. Cu disciplină, perseverență și o bună planificare a deciziilor tale de achiziții, vei reuși să-ți asiguri stabilitatea financiară și să fii în control deplin asupra banilor tăi.

Sursa Foto: Shutterstock