Rezoluții pentru început de an - de ce să ții cont în alegerea lor și ce să prioritizezi

Pentru mulți dintre noi, începutul de an este o oportunitate excelentă de a face o serie de schimbări pozitive în viețile noastre, care să ne aducă împlinire atât pe plan personal, cât și profesional. Setarea de rezoluții la început de an reprezintă o obișnuință pentru majoritatea persoanelor și este important să le alegem cu grijă, pentru a ne asigura că pot fi atinse.

Dacă și tu ai început să-ți faci planuri la început de an, însă te temi că nu vei reuși să le duci la îndeplinire, poate ar trebui să iei în calcul prioritizarea obiectivelor setate, astfel încât să te asiguri că le vei realiza pe cele mai importante. În cele ce urmează, vom vorbi despre aspectele de care să ții cont atunci când îți setezi rezoluțiile de început de an și despre lucrurile pe care merită să le prioritizezi.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Siguranța ta și a familiei tale

O rezoluție potrivită pentru anul 2021 și un obiectiv pe care merită să-l prioritizezi este găsirea unei metode prin care să te asiguri că tu și familia ta sunteți protejați de neprevăzut, astfel încât să puteți pune în aplicare toate planurile pe care vi le-ați propus. Atunci când știi că tu și cei dragi sunteți protejați în cazul unei situații neprevăzute, îți va fi mult mai simplu să te concentrezi pe lucrurile pe care îți dorești să le realizezi și vei putea să-ți canalizezi întreaga energie pentru realizarea acestora.

Un mod prin care îți poți asigura protecția împotriva unui eveniment neprevăzut, care ar putea necesita o internare în spital sau chiar o intervenție chirurgicală, este încheierea unei asigurari de sănătate, prin care ai parte de protecție financiară în cazul unei afecțiuni sau al unui accident.

Dobândirea stabilității financiare

Cei mai mulți dintre noi privesc stabilitatea financiară ca pe un obiectiv ce poate fi atins doar atunci când vom putea obține un venit mai mare. Cu toate că avansarea în carieră sau începerea unei activități suplimentare care să genereze venituri reprezintă metode excelente de a deveni stabil financiar, acest obiectiv poate fi atins printr-o gestionare mai eficientă a resurselor.

Pentru ca noul an să fie unul stabil din punct de vedere financiar, chiar dacă venitul tău va rămâne același, poți începe să pui în practică o serie de măsuri concrete, prin care să stabilești o disciplină. Realizarea unui buget al cheltuielilor, descoperirea acelor lucruri care generează costuri, dar care nu îți aduc o satisfacție foarte mare, evitarea risipei sau investirea unei sume de bani într-un instrument de investiții sunt doar câteva dintre modurile prin care poți oferi o valoare mult mai mare banilor pe care îi câștigi. Deoarece obținerea stabilității financiare este un proces de lungă durată, este recomandat să începi prin a-ți seta obiective mici, urmând ca, pe parcurs, să iei decizii financiare mai importante.

Un mod concret prin care îți poți gestiona veniturile este să aplici regula 50/30/20. Este un plan simplu și intuitiv prin care îți poți asigura mai multă stabilitate din punct de vedere financiar și implică alocarea a 50% din venituri către necesități - chirie/rate, utilități etc, 30% din venituri către lucrurile pe care ți le dorești - cheltuieli pentru hobby-uri și 20% către economii.

Îmbunătățirea calității vieții prin găsirea unui echilibru între viața personală și cea profesională

Cu toate că o astfel de rezoluție la început de an poate părea una generală, ea reprezintă modul prin care te poți asigura că, în 2021, îți vei prioritiza valorile și că te vei concentra pe lucrurile care îți aduc fericire, care te ajută să rămâi sănătos și care contribuie la dezvoltarea ta. Pentru cele mai bune rezultate, poți împărți această rezoluție în două secțiuni: lucruri pe care este necesar să le faci și lucruri pe care îți dorești să le faci.

În prima secțiune poți include activități pe care le consideri necesare și de pe urma cărora știi că vei avea doar de câștigat, iar în cea de-a doua secțiune, poți include o serie de activități care știi că îți vor aduce mulțumire personală. În acest mod, obiectivul tău de a-ți îmbunătăți calitatea vieții va include și activități care te vor ajuta să duci un stil de viață mai sănătos, cum ar fi mai multă mișcare sau o dietă echilibrată, dar și lucruri care îți oferă plăcere, precum călătoritul, cititul sau începerea unui nou hobby.

De asemenea, mai mult timp împreună cu cei dragi sau avansarea în carieră sunt printre cele mai comune exemple de rezoluții pe care oamenii și le setează pentru noul an. Cu toate că ambele obiective sunt importante și merită îndeplinite, cel mai important aspect de care ar trebui să ții cont pentru a realiza acest lucru este găsirea unui echilibru între cele două planuri.

Pentru ca anul 2021 să fie cel în care ai reușit să găsești echilibrul între viața profesională și cea de familie, este util să începi prin organizarea programului de zi cu zi.

Stabilește un program fix de lucru, dar și realist, în care să incluzi și pauza de prânz și de cafea, cât și 30 - 60 de minute pentru aspecte neprevăzute (mai ales dacă știi din experiență că ele pot apărea) și nu te abate de la el. Scrie în fiecare seară, înainte de încheierea programului de lucru, lista de sarcini pe care le ai de rezolvat a doua zi în funcție de priorități. În felul acesta în orele de lucru te vei concentra doar pe aspecte profesionale și vei avea o structură clară a aspectelor de care trebuie să te ocupi. Apoi, la ora propusă, închide laptopul și oferă-ți timp pentru deconectare, și ea extrem de importantă pentru a-ți îmbunătăți creativitatea și concentrarea în următoarea zi, și pentru a-ți alimenta pasiunile și micile bucurii.

Îndeplinirea obiectivelor setate pentru noul an depinde doar de tine și de modul în care te organizezi, astfel încât să-ți transformi aspirațiile în realizări. Fii disciplinat, monitorizează-ți constant progresul și privește fiecare zi ca pe o nouă oportunitate de a realiza lucrurile pe care ți le-ai propus.

Sursa Foto: Shutterstock