Planuri financiare pentru 2022. Ce merită să incluzi pe lista ta?

Finalurile de an reprezintă un prilej pentru bilanțuri și, mai ales, pentru planuri. Dacă și tu îți dorești ca pe lista ta cu planuri pentru 2022 să se regăsească acțiuni cu impact pe termen lung în bunăstarea ta financiară, avem pentru tine câteva instrumente și aspecte demne de luat în considerare. Hai să le descoperi!

Stabilește un obiectiv de economisire de atins până la finalul anului

Fie că ai deja o rezervă consistentă în conturi, fie că acum începi să te gândești la economisire, un pas esențial către bunăstarea financiară este să-ți stabilești un obiectiv de atins în 2022. 

Un mod de a calcula ce sume poți pune deoparte lunar este metoda 50-30-20. Este cea mai cunoscută metodă de gestionare a bugetului lunar și presupune împărțirea venitului, astfel:

  • Un procent de 50% alocat pentru cheltuieli absolut necesare precum chirie, rată la un credit ipotecar, utilități, alimente, transport la serviciu etc.
  • 30% din venituri să fie direcționate către lucruri care nu sunt neapărat necesare, dar care ne aduc bucurii așa cum sunt vacanțele, hobby-urile, ieșirile la restaurant, abonamentele la platforme digitale de streaming etc.
  • 20% din venituri să meargă către un cont de economii sau către instrumente de investiții. 

Folosind această metodă, poți stabili care sunt cheltuielile absolut necesare și care este suma care îți rămâne lunar în plus și poate fi economisită. În funcție de aceasta, poți să stabilești care este suma pe care o dorești în conturile tale la finalul anului 2022. Rămâi realist când vine vorba despre această țintă de atins și nu supraestima sumele pe care le poți pune deoparte lunar.

Fă primii pași în utilizarea instrumentelor de investiții

Să faci banii să lucreze pentru tine a devenit tot mai ușor în ultimii ani, iar instrumentele care facilitează investițiile s-au diversificat foarte mult. Dacă îți dorești să începi să investești banii în loc să-i ții la proverbiala saltea, care din cauza inflației duce chiar la pierderi pe termen lung, poți lua în considerare unul dintre instrumentele de mai jos:

  • Asigurări cu componentă de investiție – având și avantajul că impozitul pe venit este 0;
  • Investiții în fonduri mutuale – prin intermediul băncilor;
  • Investiții în companii listate la bursă – prin intermediul aplicațiilor dedicate sau prin intermediul brokerilor.

Indiferent ce instrument alegi, ține cont de câteva reguli ”de aur”:

  • Investește diversificat;
  • Dedică timp informării despre fiecare instrument accesat pentru a înțelege care sunt riscurile care decurg din folosirea fiecăruia dintre ele;
  • Alege programe potrivite apetitului tău la risc;
  • Ai răbdare și nu face retrageri din impuls atunci când observi randamente scăzute. Investițiile se fac pe termen lung.

Lasă-ne datele tale 👉AICI și discută cu un consultant despre opțiunile de protecție financiară oferite de Metropolitan Life.

Gestionează eficient riscurile

Când vorbim despre echilibru financiar, vorbim în mod automat și despre gestionarea riscurilor care pot avea un impact negativ asupra economiilor noastre. Printre riscurile care pot influența echilibrul nostru financiar se numără avariile ce pot apărea în locuință, cheltuielile medicale prilejuite de un accident sau de o îmbolnăvire și defectarea unor gadgeturi sau electrocasnice indispensabile, așa cum sunt laptopul, telefonul, mașina de spălat rufe sau frigiderul. 

Niciuna dintre cheltuielile pe care riscurile enumerate anterior le provoacă nu pot fi amânate, iar sumele pentru a le atenua sunt adesea considerabile. Pentru a nu lăsa astfel de evenimente să-ți afecteze echilibrul financiar și capacitatea de a economisi, poți alege o asigurare de viață prin care să ai parte de protecție împotriva accidentelor și a îmbolnăvirilor, o asigurare pentru locuință și o asigurare extinsă atunci când achiziționezi electrocasnice. 

De altfel, produsele de asigurare de orice tip te ajută să fii protejat din punct de vedere financiar în fața evenimentelor neprevăzute și reprezintă instrumente financiare de care te poți folosi pentru a-ți atinge obiectivele de economisire.  

Lucrează la planul tău de retragere din activitate

Indiferent care este vârsta ta acum, nu este niciodată prea devreme să te gândești la un plan pentru retragerea din activitate sau pensionare. 

Începe prin a te informa cu privire la care sunt variantele pe care le ai la dispoziție. În prezent, sistemul de pensii din România este structurat în trei piloni – unul de stat, unul obligatoriu privat și unul facultativ privat. Începe prin a te informa cu privire la situația contului tău Pilon II și ia în calcul o variantă prin care îți poți asigura un venit suplimentar la pensionare. Cel mai simplu mod prin care poți face asta este să iei legătura cu un consultant financiar, o persoană acreditată de ASF pentru a-ți face recomandări și care are cunoștințe variate cu privire la instrumentele pe care le poți accesa. 

Nu uita! Cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când faci planuri financiare este să fii consecvent, să nu acționezi din impuls nici la cumpărături, nici în investiții și să fii pregătit pentru gestionarea unor cheltuieli neprevăzute. Câte dintre instrumentele de mai sus se regăsesc pe lista ta de rezoluții pentru 2022?